4 tips om van 2018 een belangrijk jaar te maken voor je loopbaan

Met het nieuwe jaar voor de deur is het een mooi moment om terug te kijken op het afgelopen jaar. Wat zijn voor jou de mooie momenten geweest, de belangrijke veranderingen? En wat zijn dingen die je achterlaat in 2017?


En kijk nu eens vooruit naar het jaar 2018. Welke veranderingen zie je dan graag?


Als je voor jezelf doelen hebt voor het nieuwe jaar, dan vraagt het van jou dat je andere keuzes maakt. Want: “als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg” is een uitdrukking die ik vaak heb gehoord en precies zegt waar het om draait.


Andere keuzes maken om je doelen te bereiken begint bij verantwoordelijkheid nemen voor waar je staat in je leven. Als je al langer droomt van een andere baan en je neemt er geen concrete stappen in, dan is dat ook een keuze. Met als gevolg, dat alles blijft zoals het is.


Motto van ons brein: veiligheid voorop

Je denkt dan misschien, dat het niet kan wat jij wilt: je kunt geen geld verdienen met waar jij van droomt, je hebt financiële verplichtingen waardoor je vastzit in je huidige werk, of je weet gewoonweg niet wat je dan wel zou willen.

Kortom, je kan bijna niet anders dan te blijven doen wat je doet.


Is dat écht zo?


Ons brein behoedt ons voor risico’s en zorgt ervoor dat je vooral voor je ziet welke ‘gevaren’ je tegen zou kunnen komen. Met als gevolg, dat je jaren kunt blijven doen waar je niet gelukkig van wordt. Het levert je namelijk ook iets op: een vast inkomen, leuke collega’s, rust omdat er niets verandert en meer.

 

Maar het blijft knagen…


Herken en erken de taal van je hart

Je hart probeert je namelijk iets anders te vertellen. Misschien merk je het aan de energie die het je kost om het werk te blijven doen wat je niet meer wilt. Of is het gewoon dat je ‘weet’ dat je tot veel meer in staat bent, dan wat je nu kwijt kunt in je functie. Soms kijk je wel heel erg uit naar de weekenden of vrije dagen. Of blijf je maar nadenken over het volgen van een nieuw carrière-pad.

Allemaal signalen, dat je behoefte hebt aan iets wat je nu niet krijgt uit je werk.


Neem die signalen serieus. Want je hart volgen hoeft niet gepaard te gaan met de gevaren waar je nu rekening mee houdt. Het is geen alles of niets verhaal; blijven doen wat je doet, of je baan opzeggen zonder de zekerheid dat je andere baan vindt. In de praktijk is dat vaak wel de gedachte die je ervan weerhoudt om nieuwsgierig te worden naar de mogelijkheden die je wél hebt.


En dat is zonde, want er zijn ook keuzes waarbij hoofd en hart heel goed samengaan.

Ik wil je uitnodigen om vanaf nu andere keuzes te maken als jij niet meer tevreden bent met het werk wat je doet. En dan bedoel ik niet het opzeggen van je baan als je nog niets anders hebt. Maar nieuwe keuzes maken die jou gaan helpen om richting je doel te werken.


Met deze 4 tips help ik je om van 2018 een belangrijk jaar te maken voor jouw carrière verandering.


Tip 1: Bereid je voor op wat je wilt bereiken

Dit is een hele belangrijke instelling met gevolgen voor de keuzes die je maakt. Als je een lange termijn doel hebt voor jezelf, vraag je dan eens af wie je moet zijn en wat je moet kunnen om dat te bereiken?

Het heeft een reden dat je nu nog niet dat doel hebt bereikt. Je kunt het wijten aan zaken buiten jouw invloed: weinig kansen, weinig geluk, je leeftijd zit niet mee of gebrek aan financiën en support van mensen.

Maar als je volle verantwoordelijkheid neemt voor waar je nu staat, dan ga je kijken naar wat je op dit moment wél kunt doen om je voor te bereiden op je doel.

 

Een voorbeeld

Stel je voor dat het je droom is om een eigen lunchroom te hebben die succesvol is. Als ondernemer en eigenaar van de zaak werk je aan de kwaliteit van het eten, ben je zelf een uitstekende gastvrouw of –heer, heb je een groot netwerk en creëer je kansen ipv dat je wacht tot er iets voorbij komt en ben je niet bang om dingen uit te proberen.


Nu werk je als marketingadviseur en besteed je je vrije tijd graag aan het uitproberen van nieuwe recepten. Je kunt meerdere dingen bedenken om je voor te bereiden op je doel.

Denk aan:

-       de verdere ontwikkeling van je kook- en bakvaardigheden door bv. een cursus

-       het bekendmaken van jouw talenten door het steeds meer mensen te laten proeven, binnen en buiten je kennissenkring

-       en last but not least; werk naast het ontwikkelen van je ‘harde’ vaardigheden ook aan je persoonlijke ontwikkeling. Jezelf leren kennen en weten wat jij nodig hebt om toch te bereiken wat je wilt is onbetaalbaar. Vaak zijn wij zelf degenen die in de weg staan om onze doelen te bereiken.

 

Je hebt bij het lezen van het bovenstaande wellicht al gemerkt, dat door je voor te bereiden op je doel, jij je doel ook dichterbij haalt. Het mooie van die voorbereidingen en het klaar zijn voor je doel, is dat je kansen die voorbij komen ook echt als kansen ziet. Want als je er nog niet klaar voor bent, laat je zo een kans voorbij gaan zonder het als kans beschouwd te hebben.

 

Kortom: bereid je voor op wat je wilt bereiken

 

Tip 2: Focus op je eerstvolgende stap

Als je bedacht hebt wat je doel is, dan heb je een plan nodig. Het kan verleidelijk zijn om daar veel tijd aan te besteden en dat minutieus uit te werken. Ik raad aan om een plan in grote lijnen te schetsen. Het bereiken van je doel kun je opbreken een aantal subdoelen.

Belangrijk is daarna om te kijken wat in de komende weken je acties zijn en het terug te brengen naar: wat is nu je eerstvolgende stap om te nemen?

 

Je laat dus eigenlijk ook weer los wat je op lange termijn als doel hebt gesteld. Uiteraard vergeet je die niet, maar als je je fixeert op waar je naartoe wilt dan ga je voorbij aan het feit dat je nu al bezig bent met wat je wilt. Hetzelfde geldt voor hoe je je doel gaat bereiken. Als jij een plan opstelt met een aantal subdoelen, dan geeft het je richting voor de keuzes die je maakt.

 

Tegelijkertijd weet je op het moment van het schrijven van je plan nog niet, wat je nog niet weet. Je ontdekt en leert veel onderweg. En het zou toch zonde zijn, als je kansen die zich voordoen laat gaan als ze op dat moment nog beter bij jouw verlangens op dat moment passen, dan het uitgestippelde pad?

 

Dus maak je plan en evalueer regelmatig hoe je daar gaat komen. Kijk dan ook of je doel nog steeds je doel is.

 

En voor diegenen die ander werk willen, maar nog niet weten wat ze willen: Voor 2018 kun je als doel stellen dat je daar achter gaat komen. Ook met bezig te ontdekken wat je wilt, neem jij de regie en stuur je aan op verandering.

 

Wat zijn jouw eerstvolgende stappen om nu van ‘denken’ naar ‘doen’ te gaan?

 

Tip 3: bepaal je hulpbronnen en spreek ze aan

Hulpbronnen, je hebt ze nodig. Ergens wil jij je informatie, kennis, inspiratie, motivatie en steun vandaan halen. Het kan zijn uit boeken, blogs, video’s, je vrienden, familie, cursussen, coaching, LinkedIn en netwerkevents. Alles kan je helpen om nieuwe keuzes te maken, je verder te ontwikkelen op het vakgebied dat je interesseert, te ontwikkelen op persoonlijk vlak, om je netwerk uit te breiden.


Kortom, je hoeft het niet alleen te doen. Sterker nog, het is veel effectiever om hulpbronnen aan te spreken.

Als je zelf al veel doet aan onderzoek over het vakgebied, dan lees je veel of je kijkt video’s en doet zo kennis en inspiratie op. Kijk dan eens of je een volgende stap voor jou is om mensen te betrekken die je verder kunnen helpen in de stappen die je nog te nemen hebt. Je kunt je doelen ook delen met je omgeving. (het kan handig zijn om te beginnen met mensen waarvan je weet dat ze je daarin steunen.).


Als mensen weten wat jij graag wilt en dat je daarmee bezig bent, dan gaan ze je soms helpen. En dat kan dus ook zijn dat ze je in contact brengen met iemand die al werkzaam is in het vak met wie je in gesprek kunt gaan en waardevolle informatie van kunt krijgen voor je volgende stappen.


Als jij weet wat je nodig hebt om vooruit te komen, zorg dan dat je dat krijgt. Spreek je hulpbronnen aan.

 

Tip 4: Probeer en blijf leren

Ben je tot nu toe alleen aan het nadenken over een andere baan maar heb je niets geprobeerd om daar stappen in te nemen?


Is jouw gedachte: ‘maar wat als ik een cursus of opleiding doe en ik vind het toch niet leuk genoeg om daar mijn werk van te maken?’ 

Dan is mijn vraag: ‘Maar wat als je het helemaal fantastisch vindt en daar je wel je werk van wilt maken?’


Dat kan toch ook de uitkomst zijn van je ervaring? Probeer het gewoon! Je doet in ieder geval nieuwe ervaringen op, leert nieuwe mensen kennen én je haalt er belangrijke informatie uit voor je verdere zoektocht (of je het dus wel of niet leuk vindt om er werk van te maken).


Ben je eenmaal begonnen met de eerste stappen om te werken naar een nieuwe baan, blijf dan vooral in beweging. Als iets niet lukt, dan betekent dat niet meteen dat je het niet kan leren. Stel je voor dat je als 1-jarige het na een tweede mislukte poging om te gaan lopen het zou opgeven. Dat zou toch zonde zijn?

 

Blijf dus proberen en leer van je ervaringen. Als je het vaak geprobeerd hebt, kun je ook je aanpak veranderen. En vier je successen. Kijk ook eens terug naar hoe je begonnen bent en zie hoeveel je al hebt bereikt.

 

Ik wens je hele fijne dagen en voor 2018 wens ik je veel liefde en mooie ervaringen toe!