Remmen los! Durf te dromen

Als je geboren bent in 1976, net als ik, dan ben je in 2046 AOW-gerechtigd. Met andere woorden, dan kun je met 70-jarige leeftijd met pensioen. Nog een kleine 30 jaar om te werken dus! Dat is nog een hele tijd, vooral als je nu niet een baan hebt waar je gelukkig van wordt. Ik nodig je uit om even stil te staan bij je huidige loopbaan en daarmee de eerste stap te nemen in een andere richting.

 
joshua-ness-97206.jpg
Er is maar 1 succes - je leven op je eigen manier kunnen leiden
— Christopher Morley

Vastgeroest

Je werkt al jaren in dezelfde baan of bij hetzelfde bedrijf. Ooit ben je ergens in gerold en ben je van daaruit doorgegroeid tot de positie die je nu hebt. Je hebt het niet slecht, maar om te zeggen dat je uit je bed springt om vol energie naar je werk te gaan, nee dat is zeker niet zo. Je betrapt jezelf steeds vaker op de vraag: is dit het? Je hebt het idee dat je niet je volledig potentieel benut.

Om vervolgens snel te bedenken, dat je wel een ‘goede’ baan hebt met prima salaris en je gaat gewoon door met wat je doet. Business as usual. Jaar in, jaar uit.
 

De hamvraag

Het is dus duidelijk, je wilt niet nog 10, 20 of 30 jaar vastzitten aan een baan of bedrijf waar je niet (meer) blij van wordt. Je kunt om je heen kijken waar voor jou mogelijkheden liggen voor een volgende stap. 

Maar welke vraag stel je jezelf als je nadenkt over je volgende baan:

Op welke banen maak ik kans met mijn huidige ervaring?

Of:

Wat zou ik heel graag willen doen? Denk bij deze vraag buiten de kaders van de branche, het bedrijf en functie waar je nu in werkt of hebt gewerkt. Alles mag!


Bij de eerste vraag beperk je je tot de mogelijkheden van de keuzes die je tot nu toe hebt gemaakt. Maar waarom zou je dat doen als je echt op zoek bent naar werk waar je enthousiast van wordt en voldoening uit haalt?  

De tweede vraag gooit alles open en geeft je alle ruimte voor jouw echte wensen. Dat kan leiden tot een volgende stap op het carrièrepad wat je tot nu toe hebt bewandeld. Maar het kan ook zijn dat je diep van binnen iets heel anders ambieert!


Happy few

Als je denkt dat je totaal iets anders zou willen doen, kun je worden overspoeld met vragen en twijfels over de haalbaarheid van een carrière-switch. Je kunt wel tien redenen bedenken waarom het jou niet zou lukken om een nieuwe carrière te beginnen.  

Stop! Stop met piekeren over wat er niet kan. Het kan wél. Iets nieuws leren en daar werk van maken, een eigen bedrijf beginnen en iets neerzetten waar je in gelooft, ook jij kan dat! Een baan hebben waar je echt enthousiast van wordt en waarin je alles van jezelf kwijt kunt, dat is niet alleen voor de happy few. Mensen die de baan hebben waar ze van hebben gedroomd, zijn vaak begonnen bij het begin: durven dromen.


Durf te dromen

Haal je droom wat dichterbij door het op papier te zetten:

Schrijf je droom uit. Dit kan al een behoorlijke opgave zijn. Deze stappen helpen je daarbij:

 • neem er de tijd en de rust voor. Ga op een rustige plek zitten waar je even op jezelf bent. Pak er een notitieboekje en een pen bij
   
 • laat even je dagelijkse beslommeringen los en stel je voor dat je een kijkje in de toekomst kunt nemen. In die toekomst is alles zoals jij het wilt. Wat zie je dan om je heen?
   
 • hoe ziet je werkomgeving er uit? Is dat binnen, buiten? Hoe is de inrichting? De omgeving?
   
 • zie je andere mensen om je heen met wie je werkt?
   
 • schrijf alles op wat je ziet. Schrijf over je omgeving, waar ben je, met wie ben je, wat ben je aan het doen?
   
 • schrijf over alles wat je voelt en hoort.


Probeer je echt in die toekomst te verplaatsen en laat even alle twijfels en gedachten over haalbaarheid los. In je droom kan alles. Hoe meer details, hoe beter.

Klaar? Hoe voelt dat? Je hebt de eerste stap gezet! Op papier staat nu waar je blij van wordt. Welke dingen zijn nu al te realiseren of heb je al?

Als het te moeilijk is om dit in je eentje te doen, dan kun je ook iemand uit je omgeving vragen je erbij te helpen. Vraag dat aan iemand, die zich neutraal kan opstellen en alleen maar vragen aan je stelt om je droom te verhelderen.

Succes! Deel hier je ervaring met deze oefening. En meer tips volgen nog om je droom dichterbij te halen.

Geen tips en inspiratie meer missen?

Wil je wekelijks tips, inspiratie en support in je mailbox ontvangen om je te helpen de stappen te zetten voor je carrière-switch? Geef je dan hier op voor de gratis e-zine.