Hoe het antwoord op een terugkerende vraag jou de weg wijst

Stilstaan bij vragen over wat belangrijk voor je is

Wie gaat zitten voor een kopje thee kan worden geconfronteerd met een vraag om over na te denken. Soms komt er een vraag voorbij waar je misschien niet meteen antwoord op weet. Zo kreeg ik een berichtje van Melanie met een foto erbij van haar 'thee-vraag':


"Wat zou je gaan doen als je een carrière-switch kon maken?"
 

"Helen, het moet niet gekker worden!" was haar reactie in het berichtje. Melanie denkt er al langer over of ze iets anders wil gaan doen of een studie wil oppakken. Dit theezakje herinnerde haar weer even aan de vragen die nog onbeantwoord blijven. 

De vraag die bleef terugkomen
Zelf heb ik nooit stilgestaan bij die gedachte. En toch heb ik een carrière-switch gemaakt. Maar de vraag die eraan vooraf ging was: "Waar zou ik veel beter in kunnen zijn, dan in het werk wat ik nu doe?". Die vraag heeft me een paar jaar bezig gehouden.

Ik deed mijn werk naar volle tevredenheid van de organisatie. Maar het gevoel bekroop me steeds meer, dat er iets was waar ik alles in kwijt kon en dat ik daar ook beter in kon zijn. En dat was niet het werk wat ik deed.
Ik zocht het toch nog lange tijd in mijn toenmalige beleidsmatige functie. Ik dacht het te kunnen vinden door me ergens in te specialiseren, maar ik kwam er niet uit. 

Mijn grootste inzicht
In 2012 werd ik gecoacht. Ik ontdekte in grote lijnen wat ik graag wilde en het stond vast dat het niets te maken had met de beleidsmatige functie die ik toen had.

Maar waar ik van schrok is tevens mijn grootste inzicht geweest: ik heb heel lang voor mezelf genegeerd, dat ik geen energie meer kreeg van mijn werk. Zelfs toen ik dat eindelijk inzag, vond ik het moeilijk om daaraan toe te geven. De reden was, dat ik alles om mijn werk heen, nog steeds fantastisch vond: mijn collega's en de organisatie boden mij een tweede thuis. Daarnaast zorgde loyaliteit naar mijn leidinggevende en werkgever ervoor, dat ik volledig blind was voor mijn behoefte om verder te gaan en mijn hart te volgen.

De ommekeer
De inzichten uit mijn coachingstraject hebben enorme impact gehad op de keuzes die ik daarna maakte. Het leidde tot een omscholing tot coach, het oprichten van mijn eigen onderneming en het werken als coach en trainer naast mijn beleidsmatige functie. Ik leerde steeds beter stil te staan bij wat ik wilde en daar ook naar te handelen. 
Toen ik uiteindelijk afscheid nam van mijn 'tweede thuis', was dat heel moeilijk en tegelijkertijd ook goed. Sinds ik me veel meer laat leiden door wat ik wil, ervaar ik een hele andere bron van energie. En dat voelt echt heel goed! 

Dus als jouw theezakje jou een vraag stelt en je merkt, dat het toch iets met je doet, sta er dan echt even bij stil en zoek naar jouw eerlijke antwoord. Lijkt me een mooi theemomentje!