Van toekomstmuziek naar het spelen van je eerste noten (deel 2)

In het eerste deel van deze blog hebben we je droom al dichterbij gebracht door een SMARTI einddoel te formuleren. We gaan nu een stap verder zodat je na het lezen van dit stuk, weet wat jou als eerste te doen staat om toe te werken naar een nieuwe loopbaan.

 


Markeer een aantal tussenstops op je kaart

Je bestemming is bepaald. De weg ernaartoe bepaal je aan de hand van een aantal tussenstops. Het zijn voor jou belangrijke plekken om te passeren om de eindbestemming te bereiken.

Die tussenstops vormen onze subdoelen. Het zijn kleinere doelen die je – bij het behalen ervan – dichterbij je einddoel brengen. Stel je subdoelen vast en vergeet ook deze niet SMARTI te maken en op te schrijven.


Bepaal wat nodig is om een tussenstop te bereiken

Voor ieder subdoel zijn er acties en keuzes nodig. Benoem onder ieder subdoel de een aantal acties die nodig zijn. Je zult tijd, energie en misschien geld moeten investeren om je subdoel te realiseren. Let er op dat je je acties niet te groot maakt, het mag wat van je vragen, maar het belangrijkste is dat je acties neemt. Het moet dus vooral haalbaar zijn.

Bij het maken van een carrière-switch is het vergaren van kennis iets wat vaak een belangrijke stap is. Kennis over een nieuw vak, een nieuwe wereld, nieuwe doelgroep etc. Als het volgen van een cursus of opleiding een stap te ver is op dit moment, kun je ook beginnen met erover te lezen of te praten met mensen die het werk al doen.

 

Waar wil je over een jaar zijn?

Nu je alles op een rijtje hebt gezet kun je een jaar vooruit kijken: wat wil je over een jaar hebben bereikt? Zorg er in ieder geval voor dat je 1 of meerdere subdoelen hebt vastgesteld die je over een jaar bereikt kunt hebben.

Het kan zijn, dat je je tijdspad vervolgens weer een beetje kunt aanpassen nu je je eerste mijlpaal binnen een jaar behaald wilt hebben.

Als laatste stap werk je de planning voor het komende jaar zo uit, dat duidelijk wordt wat je te doen staat. En sluit dan af met wat je meteen al kunt gaan doen. Wat is het eerste wat je kunt gaan doen en wanneer plan je dat in?

 

En: action!

Je hebt nu een plan gemaakt om je droom te realiseren. Laat het niet een document worden, wat je een keer hebt opgesteld om er vervolgens niet meer naar om te kijken. Evalueer maandelijks even of je (sub)doelen nog bijstelling nodig hebben, of je op de goede weg bent en gebruik het om jezelf weer scherp te krijgen waar je mee bezig bent.

Om je doel te bereiken moet je ook flexibel zijn en je aanpassen bij onverwachte situaties en resultaten.

En last but not least: Plaats je acties in de context van het werken aan je droom en geniet ook vooral van het proces.

Gefeliciteerd! Wat je zojuist hebt gedaan is het dichterbij halen van droom. Je hebt het concreet vertaald in een aantal subdoelen en acties. En nog belangrijker: je kunt meteen aan de slag.

Het mooiste eraan is dat je nu dagelijks of wekelijks aandacht en tijd besteedt aan het werken aan je droom. Het is niet meer alleen toekomstmuziek. Je kunt al een nieuwe opleiding beginnen of een cursus doen om je ondernemersvaardigheden bij te spijkeren, het staat allemaal in het teken van jouw droom. Die droom is al deel van je dagelijkse realiteit. Je werkt er al aan. Je maakt al muziek. Al klinkt het nog niet zoals je uiteindelijk wilt dat het klinkt, je doet het gewoon. Onderschat niet wat je op lange termijn kunt bereiken, als je dagelijks of wekelijks kleine stappen zet!

Laat ons weten welke eerste stappen jij hebt gezet en deel deze blog met iedereen met een stille droom….