Verandering van omgeving doet spreken

Je kent het wel: jaarlijks heb je een functioneringsgesprek of POP-gesprek zoals dat bij de laatste organisatie heette waar ik voor werkte. Je reflecteert met je leidinggevende over het afgelopen jaar. Over wat er goed ging en over wat je anders (lees: beter) zou willen en kunnen doen.

Gelukkig voor mij waren het altijd hele prettige gesprekken en kreeg ik vooral veel positiefs te horen over mijn functioneren. Ik ben namelijk kritisch voor tien als het gaat over mijn eigen presteren. Mijn grootste verbeterpunt (vond ik zelf): profileren.

Ik had er geen problemen mee om voor een groep te staan of om me te laten zien bij een intern overleg. Maar in heel veel andere situaties heb ik mezelf niet laten horen of zien en wat ik ook deed om me daarin te bekwamen, het werd er door de jaren heen niet veel beter op. Frustrerend vond ik dat!

Maar ik ontdekte iets merkwaardigs toen ik mijn beleidsfunctie in de ouderenzorg had opgezegd en aan de slag ging als coach en ondernemer:

Ik heb daar geen last meer van! Huh? Hoezo?!

Met de carriere-switch die ik zelf gemaakt heb, ben ik gaan doen waar ik ongelofelijk veel energie van krijg en waarin ik word gedreven door een missie die uit mijn tenen komt: zoveel mogelijk mensen het vertrouwen en de tools geven om het leven te leiden wat hen gelukkig maakt.

En weet je? Het voelt alsof de handrem eraf is en ik in ieder geval niet meer zoveel mezelf in de weg zit. En dat voelt goed!

En nee, ik ben niet opeens van introvert een extravert persoon geworden. En nee, ik voel me niet in elk gezelschap even goed op mijn gemak. Mezelf laten zien en horen doe ik juist graag, als het gaat om waar ik mee bezig ben met mijn onderneming en mijn werk als coach. Het gevoel van passie, vrijheid en toewijding die mijn werk met zich meebrengt wil ik juist delen!

‘Verandering van omgeving, doet spreken’ vat het verhaal goed samen (mijn oude baas kreeg altijd kromme tenen van uitdrukkingen die verkeerd werden gebruikt, laat staan van zelfverzonnen uitdrukkingen…).

Mijn boodschap aan jou is daarom: neem actie als je weet dat je droombaan elders is. (dit is trouwens geen oproep om direct ontslag te nemen zonder een plan te hebben :)

Stel het niet meer uit. Als je er de afgelopen jaren geen passie voor hebt gevoeld, dan is het de komende jaren niet anders.

Wil je iedere dag met plezier naar je werk, energie krijgen van wat je doet en je volle potentieel benutten? Zet dan nu je eerste stap en breng verandering in gang. Maak gebruik van de gratis focus sessies die ik deze maand weer aanbiedt voor degenen die nu echt stappen willen zetten.

Welke acties onderneem jij de komende week om verandering teweeg te brengen? Mail het me op h.kho@khoworks.nl . Ik vind het leuk om van je te horen. Je mag het natuurlijk ook delen op mijn website of FB-site.

Succes!

Geen tips en inspiratie meer missen?

Wil je wekelijks tips, inspiratie en support in je mailbox ontvangen om je te helpen de stappen te zetten voor je carrière-switch? Geef je dan hier op voor de gratis e-zine.