Hoe je als multipassionate wel een keuze kunt maken

Je bent open en nieuwsgierig en houdt van nieuwe uitdagingen. Hierdoor ontdek je veel nieuwe dingen die jouw interesse wekken. Dat is natuurlijk mooi. En tegelijkertijd zie je dat ook als een bottleneck. Want als je zoveel leuk vindt, hoe maak je dan een keuze?

Je bent een multipassionate persoon. Iemand met meerdere passies, hobbies of interesses. Hoe ga je daarmee om? Blijf jij hangen in het niet-kiezen? Waardoor je uiteindelijk niets of weinig doet van wat je leuk vindt?

In mijn video deel ik wat je kunt doen om die vicieuze cirkel van het niet-kiezen te doorbreken.

De waarom-vraag

Als je drie interessegebieden hebt ontdekt die interessant voor je zijn om je nieuwe carrière daarin te starten, dan vraag je je af hoe je die keuze dan maakt.

Een eerste vraag die je jezelf wilt stellen is: waar ben je naar op zoek in je nieuwe carrière?

Vaak weten mensen wel wat ze niet meer willen. Maar de echte vraag is: wat wil je wel? Wat wil je dat je carrière-switch je oplevert? Het antwoord vraagt wel van je om naar binnen te keren en jezelf af te vragen wat voor jou belangrijk is voor een gelukkig leven en hoe je carrière daarin past.

Het antwoord geeft je een kader waarbinnen je de volgende keuzes kunt gaan maken.

Pas dan ga je kijken naar je interessegebieden.

Stel jezelf bij elk interessegebied de vraag, waarom het je aanspreekt. Wat maakt dat je daar meer van wilt weten? Wat is de reden dat je daar mogelijk je werk van wilt maken?

En in hoeverre past het werken op dat gebied ook bij hetgeen wat voor jou belangrijk is voor je carrière en een goed leven?

Lijkt het je allemaal ook even interessant?

De echte reden van geen keuze maken

De tweede stap om het niet-kiezen als patroon te doorbreken is om eerlijk te zijn naar jezelf over waarom je geen keuze maakt. Dat je veel interesses hebt, wil namelijk niet zeggen dat je geen keuze zou kunnen maken. Het wil niet zeggen dat jij je niet kunt focussen op 1 ding. Dat je je niet kunt committeren.

Als je geen keuze kunt maken, dan zit er een andere reden achter. De vraag is wat dat dan is.

Wat denk je dat er gebeurt als je een keuze zou maken? Wat zijn je overtuigingen, gedachten, angsten, twijfels daarbij? Ben je bang dat je daarmee het andere helemaal laat gaan en nooit meer kunt doen? Ben je bang dat je de verkeerde keuze maakt en spijt krijgt?

Schrijf dat eens voor jezelf uit en ga eens de diepte in. Als je eerlijk bent over wat je hierover denkt en gelooft, kun je pas gaan bekijken of het wel echt zo is zoals je dat beschrijft. Ook dan wil je het omdraaien en bedenken wat het je zou kunnen opleveren als je wel een keuze maakt. Zelfs als dat anders zou uitpakken dan je verwacht.

Want het alternatief van het kiezen is geen keuze maken. En wat dat oplevert is dat je blijft doen wat je deed of iets vergelijkbaars. Als dat niet is wat je wilt, dan nodig ik je uit om met bovenstaande schrijf oefening aan de slag te gaan.

Deel je je inzichten met me?

Geen tips en inspiratie meer missen?

Wil je wekelijks tips, inspiratie en support in je mailbox ontvangen om je te helpen de stappen te zetten voor je carrière-switch? Geef je dan hier op voor de gratis e-zine.