Waarom je zonder plan geen verandering hoeft te verwachten

Je hebt een doel, een droom, maar je werkt niet met een plan. Werkt dat? Nee, niet als het belangrijk voor je is om je doel te realiseren. Werken volgens een plan brengt een aantal belangrijke voordelen met zich mee:

  • Je vergroot de kans op succes enorm;

  • Je benut je tijd, energie en andere middelen, optimaal. Het kost je daardoor minder tijd, energie en geld om je doelen te realiseren omdat je heel gericht werkt richting je doel;

  • Het opstellen van een plan en het doorvertalen naar acties die je kunt inplannen stimuleert je om andere keuzes te maken. En als er 1 ding nodig is voor verandering, voor het realiseren van je doelen, dan is dat het maken van andere keuzes.

In deze video licht ik dit uitgebreider toen en ontdek je wat er gebeurt als je zonder plan te werk gaat.

Gewoontedieren

Mensen zijn echte gewoontedieren. Ga maar na. Als je terugdenkt aan wat je de afgelopen weken hebt gedaan, dan is het meeste gewoon routine (tenzij je net terug bent van een mooie vakantie natuurlijk). Maar in een gemiddelde week doe je de dingen die je altijd doet.

Tenminste, als je niet met een plan werkt aan je lange termijn doelen.

Over gewoonten hoeven we haast niet na te denken. Het kost ons weinig moeite om te doen wat we gewend zijn te doen. Dat is maar goed ook, want stel je voor dat je overal over na zou moeten denken voordat je iets doet, dat zou ontzettend vermoeiend zijn.

Veranderen kan niet op de automatische piloot

Het kan ons ook tegenwerken, dat automatisme. Denk maar aan de jaarlijkse goede voornemens van velen, aan het begin van het nieuwe jaar. Als je gewend bent om na het werk naar huis te gaan, om vervolgens te koken, te eten en dan te netflixen, en je wilt nu drie keer per week naar de sportschool, dan kun je je misschien voorstellen dat de neiging om thuis te blijven, groot is. Het makkelijkste is, om te doen wat je altijd doet. Dat kost de minste moeite.

Als je iets wilt veranderen in je leven, dan zijn er andere keuzes nodig. En nieuwe keuzes maken, doe je niet automatisch. Dat zijn bewuste acties. Net zo lang, totdat het ook nieuwe gewoonten zijn geworden. Er is dus meer nodig dan motivatie. Motivatie is goed om te starten met die nieuwe gewoonten. Maar als je een concreet doel voor ogen hebt, dan helpt een plan om je voor te bereiden op de dagelijks acties die daarvoor nodig zijn.

Wat een plan voor je doet

Als je een plan opstelt voor je doelen en je vertaalt het plan naar acties die je kunt inplannen, dan stelt het je in staat om op dagelijkse basis te doen wat nodig is. Dat hoef je niet steeds opnieuw te bedenken.

Want wat gebeurt er zonder plan? Grote kans dat je in het begin tijd besteedt aan je doelen, maar al gauw afgeleid wordt door de waan van alledag.

Je mist namelijk focus. Focus op de belangrijke acties voor vooruitgang. Zonder plan moet je steeds bedenken wat je te doen staat om je doel te behalen. En dan is het een extra opgaaf om dagelijks te doen wat nodig is voor de gewenste resultaten.

Met andere woorden, voordat je er erg in hebt, doe je vooral wat je altijd al deed. Of blijf je te lang bezig met activiteiten die je in het begin vooruit helpen richting je doel, maar is het inmiddels tijd voor andere stappen om echt verder te komen.

Een plan maakt het dus makkelijker om dagelijks bezig te kunnen zijn met wat je echt dichterbij je doelen brengt omdat je dat niet steeds opnieuw hoeft te bedenken. Je hebt de route namelijk al bepaald. Dan hoef je alleen nog maar de stappen te zetten.