Je omgeving als katalysator voor groei

Als we grote doelen stellen voor onszelf, dan hebben we veel dingen te doen die buiten onze comfortzone liggen. Hierdoor daag je jezelf uit om je niet tegen te laten houden door onzekerheid of angst. Als het je lukt om te doen wat nodig is, dan brengt het je voldoening en dan draagt het bij aan je vertrouwen in jezelf en in de mogelijkheden die je hebt om je doelen te realiseren.

 

Maar hoe makkelijk of moeilijk is het eigenlijk om buiten je comfortzone te handelen? Zoals met alles wordt het makkelijker naarmate je het vaker doet.  Je hebt dan ervaren dat er veel meer mogelijk is dan je vaak denkt. En dat je er ook wel weer uitkomt als het anders loopt dan verwacht.

 

Er is meer nodig dan kennis en inzichten

Toch zul je van tijd tot tijd tegen blokkades aanlopen, die je kunnen afleiden van je doel. Die kun je alleen maar vermijden door niet te grote doelen te stellen waardoor je ook niet te ver buiten je comfortzone hoeft te handelen. En dat laatste is ook prima. Het gaat alleen niet samen met een grote impact willen maken of je volledige capaciteiten benutten. Als het om impact en volledige capaciteiten gaat, dan wil je je doelen juist groter stellen en jezelf echt uitdagen.

 

Wat daarvoor nodig is, is niet alleen kennis en inzicht in hoe je dat kunt aanpakken en welke acties nodig zijn om je doelen te bereiken. Het is namelijk een gegeven dat je ook tegen blokkades aan gaat lopen, waarbij je jezelf vooral in de weg loopt.

 

En dan kun je alle kennis hebben over hoe je je bedrijf verder brengt en wat je aan je marketing moet doen, maar als je de overtuiging mist die nodig is om er vol voor te gaan, dan implementeer je niet of minder effectief dan wanneer je wel overtuigd bent.

 

 

De invloed van je omgeving

Hier komt je omgeving om de hoek kijken. Je omgeving heeft een enorme invloed op hoe je denkt en handelt. Als jij een idee hebt, iets waar je voor wilt gaan, dan kun je je voorstellen dat de reacties van je omgeving kunnen beïnvloeden hoeveel vertrouwen je daarin hebt. Vooral als je zelf nog wel eens twijfels hebt.

Maar denk ook eens aan het effect van inspirerende voorbeelden in je omgeving. Als niemand in je omgeving doet wat jij wilt doen, dan is dat heel anders dan dat meerdere mensen om je heen de ervaring al hebben. Ze kunnen je steunen maar ook inspireren. Want van de mensen om je heen geloof je eerder, dat wat zij kunnen, ook voor jou mogelijk is.

Zorg er dus voor dat je mensen om je heen hebt die:

-       je steunen wanneer je dat nodig hebt

-       je toejuichen bij succes

-       met je kunnen brainstormen

-       je kunnen coachen

-       je inspireren door wat zij doen en bereikt hebben

 

Zichtbare en onzichtbare blokkades

Want reken maar dat je soms heel hard tegen blokkades aanloopt. En dan hele goede redenen hebt om acties te nemen die minder spannend zijn.

En soms ga je geheel ongemerkt een blokkade uit de weg. Je herkent het dus niet altijd. En waar je je niet bewust van bent….verandert ook niet. Terwijl juist achter die blokkades datgene te vinden is wat je richting je doelen brengt.

Om door te gaan waar het moeilijk wordt en om te herkennen waar je je kop in het zand steekt, heb je in je omgeving mensen nodig die je uitdagen en prikkelen. Die ervoor zorgen dat je juist nadenkt over de dingen je anders vermijdt.

Als er iets is wat je graag wilt en je merkt dat je vastloopt of dat je vooruitgang stagneert en er is iets wat je kan doen, waar je alsmaar niet aan toekomt.

Zoek dan mensen op die jou daarop kunnen bevragen. We zijn geneigd om vast te houden aan wat ons zekerheid biedt. En dat doen we vaak onbewust. Door ervoor te zorgen, dat we niet al te spannende keuzes maken.


De afleiding die we zelf creëren of opmerken geeft onszelf toestemming om even niet door te hoeven gaan op de ingeslagen weg naar je doel.


Het kan een opleiding of cursus zijn die je toch nog eerst moet doen voordat je verder gaat. Het kan een ander type opdracht of baan zijn die ook veel voordelen biedt, maar niet naar je doelen leidt.

Het kan de enorme drukte zijn waarin je je nu begeeft en waaraan je je overgeeft zodat je niet hoeft te denken aan die grote droom en vooral niet aan de keuzes die je daarvoor moet maken.

Als je mensen in je omgeving hebt die je kunnen bieden wat je nodig hebt om verder te komen, dan is je kans op succes en het realiseren van je doelen veel groter. Je raakt geïnspireerd om groter te denken en te geloven dat het ook voor jou mogelijk is. En je hebt de nodige steun zodat je je zelf niet in de weg staat om de dingen te doen die nodig zijn.


Ga eens na hoe jij een netwerk kunt opbouwen. Als ondernemer met grote doelen is het een must om je te omgeven met andere ondernemers. Bouw echt een kring om je heen die je op meerdere manieren kan helpen en ondersteunen in datgene wat je te doen hebt om je doelen te realiseren.

 

Geen tips en inspiratie meer missen?

Wil je wekelijks tips, inspiratie en support in je mailbox ontvangen om je te helpen de stappen te zetten voor je carrière-switch? Geef je dan hier op voor de gratis e-zine.