Belangrijk versus urgent

Je hebt een volle agenda. Een lange to do list. En dan nog allerlei gedachten en ideeën over wat jou echt blij zou maken en belangrijk voor je is. Belangrijk voor je persoonlijke ontwikkeling, je gezondheid of voor je geluk.

 

Misschien heb je voor je bedrijf een andere richting voor ogen, of een andere doelgroep waar je echt enthousiast van wordt? Of is het voor jou tijd om iets aan die langdurige stress te doen voordat je overspannen raakt of ziek wordt? Of droom jij van een vakantiehuis in het buitenland over een aantal jaren?

Wil jij je goed in je vel voelen, met vertrouwen kunnen handelen en meer rust ervaren?

 

De vraag is of de zaken die echt belangrijk voor je zijn, ook een plek hebben in je agenda en je to-do list. Is het een lange termijn doel die je hebt vertaald naar wat je nu en de komende tijd te doen hebt om dat te realiseren?

Of ben je veel bezig met urgente zaken die niet perse belangrijk zijn?
Het beantwoorden van berichten lijkt belangrijk om meteen bij ontvangst te doen, maar in de meeste gevallen, niet nodig. 


Als dat zo is, dat je overal meteen op reageert en ermee aan de slag gaat, dan kun je het gevoel hebben dat je de hele tijd aan het rennen en vliegen bent, zonder dat je echt vooruit komt. 

Je wilt het onderscheid maken tussen wat urgent lijkt en echt belangrijk is.
 

Met eerlijkheid en intentie schep je ruimte in een volle agenda

Wat het verschil maakt tussen het rennen en vliegen zonder het gevoel te hebben er veel mee te bereiken en het effectief inzetten van je tijd en energie, is: eerlijkheid over waar je nu the tijd aanbesteedt en waarom en je intentie.

 

Dit zijn twee tips die je kunt toepassen.
 

Tip 1: Kijk een keer eerlijk naar alles wat je doet.

Je hebt al een volle agenda. Hoe creëer je meer ruimte? We kunnen met de volgende stappen je agenda onder de loep nemen:

-       welke activiteiten moeten in ieder geval gedaan worden? (hier wil je kritisch naar kijken)

-       Kan het door iemand anders worden gedaan? (betaald of onbetaald)

-       Kan het op een andere manier worden gedaan zodat het minder tijd kost? (eenvoudiger dus)

-       Welke activiteiten doe ik maar wil ik het liefst stoppen? Deze activiteiten doe je omdat je het al heel lang doet, uit schuldgevoel of vind je het vervelend om een andere te vertellen dat je ermee stopt.

 

Als je nu eerlijk naar je antwoorden kijkt, welke acties ben je bereid te doen, zodat je ruimte maakt voor zaken die belangrijk zijn maar waar nu niets aan wordt gedaan?

Tip 2: Begin je dag met intentie

Iedere dag die je begint met een rustig moment om vast te stellen welke 3 acties je gaat doen die bijdragen aan dat belangrijke lange termijn doel.

Het gaat er niet om dat het iedere dag grote acties zijn die veel tijd vergen. Je hebt je afspraken en activiteiten die ook belangrijk zijn. Dus kijk ook naar wat haalbaar is qua tijdsbesteding. Neem jezelf voor om altijd je top 3 ook echt uit te voeren die dag. Je gaat net zo lang door tot het gedaan is.

Het kan dus gaan om: iemand bellen om een afspraak te maken (5 minuten) maar ook bv het maken van een beschrijving voor een nieuw product voor je bedrijf (2 uur).

 

Eerst zaaien dan oogsten

Als je nu denkt aan datgene wat je graag wilt bereiken, doe je dan alles wat er mogelijk is om dat over 1 of meerdere jaren te realiseren? Voor grote veranderingen is eerst een investering nodig. Van jou. Jouw tijd, focus, discipline, volharding. Het is een tijd van acties, soms zonder dat het direct iets lijkt op te leveren. Maar wie op een dag gaat oogsten heeft eerst gezaaid.

 

Hoe zorg jij ervoor dat je voldoende gaat zaaien om die gewenste oogst te kunnen verwachten? Deel je het met me?

Geen tips en inspiratie meer missen?

Wil je wekelijks tips, inspiratie en support in je mailbox ontvangen om je te helpen de stappen te zetten voor je carrière-switch? Geef je dan hier op voor de gratis e-zine.