Inzoomen om de volgende keuzes te kunnen zien

Het is bijna aan het einde van het jaar.

We zijn bezig met doelen stellen wat heel belangrijk is. Om te beginnen met weten wat belangrijk voor je is. En om dan je doelen te stellen zodat je heel gericht ernaar toe kunt werken.


Je bepaalt hoe je je doel gaat bereiken door een plan te maken. En dan…laat je je doel ook weer los. Vooral als je het gevoel hebt, dat je nu vastzit in je huidige situatie.


Dat klinkt raar en tegenstrijdig, maar dat is het niet. In de video licht ik toe hoe je door je doel los te laten, veel meer je volgende keuzemogelijkheden blootlegt.

Het doel loslaten betekent niet, dat het geen waarde meer heeft en dat je er niet meer naar omkijkt. Je wilt met regelmaat evalueren of je nog goed op weg bent richting je doel. Met loslaten van je doel gaat het veel meer over het loslaten van de focus op je doel.

Je hebt namelijk alle aandacht nodig in het hier en nu omdat alles draait om de acties (voor je doel).

Vooral als je grote doelen stelt voor jezelf kun je je overweldigd voelen als je daar teveel mee bezig bent. Je kunt hierdoor geblokkeerd raken in het ondernemen van acties omdat je het gevoel hebt dat de afstand te groot is en daardoor niet overtuigd bent dat het haalbaar is.


"Je toekomst creëer je door de keuzes die je vandaag maakt"

 

 

Als je je aandacht vooral in het hier en nu hebt, dan kun je je bezig houden met de eerstvolgende stap die je kunt nemen. Door het plan wat je eerder hebt vastgesteld weet je waar je je acties op wilt richten.

 

Hoe je inzoomt om de mogelijke keuzes te zien

Een klant legde voor dat ze niet lekker in haar vel zat en dat stond haar doel in de weg. We zijn samen gaan bespreken, wat ze nodig had om zich beter te voelen. Wat voor haar belangrijk was om meer actie te ondernemen, dat is waar we ons op wilden richten. Ze gaf aan dat ze niet het gevoel had dat ze vrij was op haar vrije dag. Dat kwam door allerlei afspraken die ze had op die dag.

 

En hier komt het stuk waar we soms geneigd zijn om met een paar tips te komen zodat ze weer een vrije dag heeft. Dat is niet wat we deden. Juist vanaf dit punt in haar verhaal wilden we inzoomen op de situatie. Ik stelde vragen om echt naar boven te krijgen wat het precies was waardoor ze dat gevoel had en wat ze precies nodig had om een vrije dag als vrije dag te ervaren.

 

Door vragen te stellen die hele specifieke antwoorden opleverden, werd het veel makkelijker om met hele specifieke oplossingen te komen.

 

-       Ze wist nu precies wat ze nodig had voor het gevoel van een vrije dag – 3 uur thuis kunnen

zijn zonder plannen – ;

-       Ze wist nu welke keuzes ze nu maakte waardoor dat niet mogelijk was:

o   Ze deed boodschappen voordat ze allerlei afspraken had, waardoor ze eerst naar huis moest en vervolgens weer de deur uit moest voor de afspraken;

o   Ze stuurde bij afspraken niet aan op een tijd die haar uitkomt, waardoor ze versnipperd over haar dag verschillende afspraken had. En zo te weinig tijd over bleef om thuis te zijn;

 

-       Op deze manier kreeg ze inzicht in de nieuwe keuzes die ze kon maken. En ze is ook bereid

om dat te doen, omdat het leidt tot de rust die ze nu nodig heeft. Ook om nog verdere

stappen te nemen richting haar doel.

We bespraken haar mogelijkheden en voor haar is nu duidelijk wat gaat doen:

o   Haar afspraken en boodschappen clusteren in de ochtend (3 uur). We hebben ook besproken wat voor afspraken dat zijn en of ze die perse op haar vrije dag wil blijven doen.

o   Daarna heeft ze 3 uur om thuis te zijn waarna ze weer andere verplichtingen heeft.

 

Door welke keuzes zit je vast en door welke krijg je er beweging in?

Dit was een hele gedetailleerde illustratie, maar dat is ook het hele punt. Het is om je een beeld te geven van de kracht van het inzoomen op de keuzes die je nu maakt en de eerstvolgende stap die je wilt gaan zetten. Je huidige situatie kun je ervaren als eentje waar je in vast zit.

Als je dit principe toepast, kun je zien dat dit wel te maken heeft met keuzes die je maakt. En dat je altijd andere keuzes hebt om er verandering in te brengen. En dat is veel moeilijker in te zien als je teveel je aandacht richt op waar je termijn zou willen zijn.

 
Ik hoop dat dit je helpt om de volgende stappen te kunnen nemen. Deel je het met me in de comments?

 

Geen tips en inspiratie meer missen?

Wil je wekelijks tips, inspiratie en support in je mailbox ontvangen om je te helpen de stappen te zetten voor je carrière-switch? Geef je dan hier op voor de gratis e-zine.