Waar je aan wilt werken voor de verandering die je wilt

We naderen het einde van het jaar. Voor mij staat december in het teken van terugkijken op het afgelopen jaar. Ik sta stil bij wat er goed is geweest en wat ik volgend jaar anders zou doen. Zowel op persoonlijk gebied als zakelijk. Voor mij staat het een niet los van het ander. 

Wat ik in mijn workshops, trainingen en coaching ook meegeef is dat je persoonlijke ontwikkeling in belangrijke mate van invloed is voor je resultaten als ondernemer (ook als je geen ondernemer bent).

Aan de ene kant is dat een ontwikkeling in bepaalde vaardigheden die te maken hebben met je vak, strategie, marketing en verkopen. Daarvoor kun je de methode volgen van mensen die daar verder in zijn dan jij. Je kunt er boeken over lezen, cursussen voor doen en je daarin laten coachen.

Maar wat het echte verschil maakt gaat verder dan de hard skills. Als iedereen dezelfde informatie, tips en tools aangereikt krijgt, heeft niet iedereen hetzelfde resultaat. 
Sommigen komen helemaal niet veel verder, ook al weten ze wat hen te doen staat, terwijl anderen met enorme sprongen vooruit gaan en hun doelen bereiken. 

Hoe kan dat?

Je mindset is bepalend voor je resultaten


Het verschil zit 'm in de mindset. Jouw kijk op jezelf, op anderen, op kansen en risico's en op wat er mogelijk is. Als iets je in de weg staat om de nodige keuzes te maken, ga je de keuzes dan uit de weg of ga je aan de slag om alsnog die keuzes te kunnen maken? 
Dat is wat écht bepalend is voor je succes. If you will change, everything will change for you.  Jim Rohn


Waar ben jij van overtuigd?


Als je overtuigd bent, dat er geen geld te verdienen met wat jij wilt doen, dan zul je op een hele andere manier actie ondernemen dan iemand die zeker weet dat dat wél kan. 

Je kunt je voorstellen, dat wanneer de inspanningen niet snel genoeg iets opleveren, dat de eerst genoemde er eerder mee stopt en zijn doelen niet bereikt. Ben je overtuigd van de mogelijkheden, dan kun je makkelijker in mogelijkheden denken en ben je eerder bereid om te doen wat nodig is.

Dus werken aan je 'technische' vaardigheden is zeker belangrijk. Maar werken aan je 'inner game' zoals zo mooi in het engels wordt gezegd, is wat alles kan veranderen. 
Goed nieuws dus, dat we daaraan kunnen werken! 

paul-schafer-787418-unsplash.jpgZwak jij je dromen af omdat je niet overtuigd bent dat het mogelijk is?

De komende weken staan er gesprekken gepland met mensen die vastlopen in hun zoektocht naar een nieuwe carrière of een andere richting voor hun eigen bedrijf. En vaak genoeg weten mensen wat hen te doen staat, maar doen het dan toch niet.

In de gesprekken van de afgelopen dagen heb ik gemerkt hoe snel mensen hun wensen afzwakken om bepaalde keuzes te kunnen vermijden.

Bij ondernemers zie je hoe er een bredere doelgroep wordt bediend omdat dat momenteel werkt en voor de omzet zorgt. Terwijl er een grote wens is om een specifieke doelgroep te bedienen. 

Bij mensen die een andere carrière ambiëren blijft de zoekvraag heel breed, terwijl bij het doorvragen blijkt dat wat hen werkelijk aanspreekt al een stuk specifieker is. 

De angst om een keuze te maken resulteert in het langdurig uitstellen (en vaak definitief laten varen) van wat we écht willen bereiken. Als we in onszelf al genoegen nemen met minder dan wat we willen, dan is dat ook wat we krijgen. 
De vraag is of je dat wilt. 
En of je over een jaar niet weer met dezelfde gedachten loopt om hele andere keuzes te maken.

Dit is overigens geen oproep om je baan op te zeggen, of om niet eerst een andere tussenstap te maken of meteen al je klanten te ontslaan die niet in je gewenste doelgroep vallen. 

In de meeste gevallen is dat niet haalbaar of slim om te doen. Maar het is wel een oproep om niet los te laten wat je écht wilt en om er echt voor te gaan. En om te doen wat nodig is. 
Als dat betekent dat nu nog het vertrouwen ontbreekt om te doen wat nodig is, dan is dát waar je mee aan de slag kunt voor meer resultaat. 

Je kunt boeken lezen over persoonlijke ontwikkeling, biografieën van mensen die succesvol zijn, trainingen volgen of hulp inschakelen van mensen in je omgeving of een coach. 

Nieuwe keuzes voor volgend jaar


Hoe kijk jij terug op het afgelopen jaar? Wat is er goed geweest? Welke keuzes hebben je geholpen om dichter bij je doelen te komen? Wat zou je anders aanpakken?

Om nieuwe keuzes te maken voor volgend jaar kun je de antwoorden op bovenstaande vragen gebruiken om je koers bij te stellen. Bij het maken van betere keuzes is het vaak nodig om ook nee te zeggen. Nee tegen bepaalde kansen die voorbij komen of nee tegen iets waar we nu tijd en energie in steken, maar die ons niet helpen in realiseren van onze doelen.

Het zijn niet altijd makkelijke keuzes, maar het begint bij duidelijkheid voor jezelf in wat je wilt bereiken en om vervolgens ook ruim baan te maken daarvoor. 

Door nee te zeggen tegen de activiteiten die daarvan afleiden. 
Het evalueren van 2018 en zo meenemen van de inzichten in de plannen voor 2019 is een mooie manier om je koers bij te stellen voor de doelen die je voor ogen hebt. 

Hoe doe jij dat? Deel je het met me?

Geen tips en inspiratie meer missen?

Wil je wekelijks tips, inspiratie en support in je mailbox ontvangen om je te helpen de stappen te zetten voor je carrière-switch? Geef je dan hier op voor de gratis e-zine.