Hoe je vandaag al ervaart waar je naar op zoek bent

Kim doet sinds 2 jaar aan hardlopen. Ze vindt het heerlijk en loopt 3 keer in de week een half uur per keer. Het hardlopen kan overal en altijd. Ook als ze voor haar werk naar het buitenland gaat, kan ze hardlopen. Als het een keer niet uitkomt, dan geeft dat niet en gaat ze de volgende dag. Ze voelt zich er goed bij, fysiek en mentaal.

Ze heeft al langer de grote wens om een keer mee te doen aan de marathon. Ze besluit dat ze ervoor gaat en over 2 jaar wil deelnemen.

Kim kan zich er nu niets bij voorstellen, 42 km zou nu absoluut niet haalbaar zijn. Maar het idee dat ze dat over 2 jaar gaat doen geeft haar een gevoel van trots, avontuur en plezier.

Ze maakt een plan waarbij ze uitstippelt hoeveel km. ze over een jaar moet kunnen lopen en rekent terug wat haar eerstvolgende mijlpaal is. Ze werkt het uit in een wekelijks schema om over 6 maanden 10 kilometer te kunnen lopen.

En ze geeft zich op voor een 10 km evenement over 8 maanden.

Kim bedenkt wat haar verder nog kan helpen om zich klaar te stomen voor het lopen van lange afstanden.

Ze praat met mensen die eerder een marathon hebben gelopen, vraagt naar tips voor het lopen, voor de voeding en andere zaken die het verschil gaan maken.

Zo bereidt ze zich voor op haar missie.

En oh ja, daarnaast heeft ze een volle agenda door de drukke baan die ze heeft, haar sociale activiteiten en haar gezinsleven.

seth-macey-420163-unsplash.jpg


Emotionele commitment vs. going through the motion

Als je iets heel graag wil, dan betekent dat niet automatisch dat je daar prioriteit aan geeft. Soms heb je mooie ideeën waar je aan wilt werken en begin je daar gemotiveerd aan om vervolgens twee maanden later je weer te laten leiden door de waan van alledag.

En de waan van alledag, ‘going through the motion’ zoals dat in het engels mooi wordt verwoord, gaat zo aan je voorbij.

De waan van alledag is er, wanneer je dingen dag in, dag uit op automatische piloot doet. Zonder emotionele commitment.

De tijd vliegt voorbij zonder dat je er voldoening uit haalt. ‘Going through the motion’ zorgt nl. niet voor emoties en herinneringen die bij blijven.

Iets nastreven wat je heel graag wilt en daaraan werken, dat belangrijk maken door er je tijd en energie in te steken, dát brengt emoties en herinneringen met zich mee die bij blijven.


Het doel en de weg ernaartoe zijn met elkaar verbonden

Natuurlijk denk je aan de finish van de marathon, als dat je doel is. Maar het gaat minstens zoveel over de voorbereidingen, de weg ernaar toe.

Want het is de ontwikkeling die je doormaakt door je inspanningen, het gaan doen van iets waarvan je niet zeker wist dat je het in je had, het opmerken van hoeveel je meer kan dan een jaar geleden, dát is ook wat voldoening brengt en energie geeft.

Die emotionele commitment, die heb je vanaf het moment dat je er echt voor gaat. Dat maakt de reis alleen al, de moeite waard.

 

sky kristopher-roller-110203-unsplash.jpg

 

Het startpunt is het eindpunt

Het begint allemaal bij helderheid. Helderheid over waar je naartoe wilt werken.

Het startpunt voor je echte commitment begint bij het eindpunt wat je voor ogen hebt.

Dan kun je makkelijker bepalen welke acties belangrijk zijn om te doen.

Beeld hebben van waar je gelukkig van wordt, voldoening uit haalt of energie van krijgt. Dát helpt je bij je volgende keuzes.

Als je weet dat je deze baan wilt verruilen voor een volgende stel jezelf dan deze vraag:
 

Als je in je volgende baan een vergelijkbare rol vervult in dezelfde branche en het ‘nieuwe’ is er inmiddels vanaf, haal je dan wel de voldoening en energie uit het werk wat je doet?

 

Deel je in de comments wat je inzichten zijn?