Waarom je soms het tegendeel moet bewijzen

Heb je weleens dat je weet wat je te doen staat en dat je ook gemotiveerd bent om te doen wat nodig om je doel te bereiken, en dat je het dan toch niet doet? 

Je bent niet de enige. Je weet dat je iets wilt en je bent het van plan en dan is er 'iets' wat jou tegenhoudt. En je kunt er niet helemaal de vinger op leggen. Dit is een van de redenen die mensen tegen houdt om te bereiken wat ze willen. Of dat nu een carrière-switch is, fitter en gezonder willen worden of dat ze meer rust creëren in hun leven. 

En wat ons dan tegenhoudt is niet zozeer hetgeen zich aandient waardoor je niet doet wat nodig is. Het is het feit dat we ons er niet van bewust zijn, dat we onze eigen gedachten kritisch onder de loep moeten nemen en gewoon aannemen, dat alles wat we denken ook echt zo is. 
 

 


Is het wel écht waar?


Je hebt een doel waar je aan wilt werken. Je wilt een eigen bedrijf beginnen. En je weet ook wat voor bedrijf en begint enthousiast aan het maken van plannen. Maar een half jaar later ben je niet veel verder dan het schrijven van een plan. 
Je weet dat er meer voor nodig is om te gaan ondernemen. Je weet dat als mensen niet weten van je bedrijf en je diensten, dat je ook geen klanten hebt. Je weet dat als je niets doet om verkoopgesprekken aan te kunnen gaan, dat je bedrijf niet van de grond komt. 

Je weet het en toch doe je het niet. Wat gebeurt daar?
Ik zie het vaak gebeuren. Bij mijn klanten. Maar ook bij mijzelf. Bij nieuwe doelen heb je weer nieuwe beren op de weg. Wat kun je dan doen om het toch voor elkaar te krijgen?

Het begint bij het achterhalen van wat je gelooft over jezelf of je mogelijkheden, over wat je kan, over wat bij je past. Vaker is het omgekeerd geformuleerd: wat kun je niet, wat past niet bij jou, wat is niet mogelijk? 

Je denkt misschien: "Ik heb geen ervaring in wat ik wil gaan doen, dus ik denk niet dat het lukt."

Als je dat echt gelooft, dan kan dat tot gevolg hebben, dat je je niet volledig inzet voor wat je wilt. Omdat je er eigenlijk niet in gelooft. 

En dat is wanneer je jezelf het tegendeel kunt bewijzen. Door kritisch je gedachte onder de loep te nemen: Weet je 100% zeker dat het nooit kan lukken om iets nieuws te beginnen, omdat je er geen werkervaring in hebt?

Door jezelf eerlijk deze vraag te stellen, kom je vaak tot de conclusie dat dat niet persé zo hoeft te zijn. Want je bent ook aan deze carrière zonder ervaring begonnen. Alles wat je nu weet en kan heb je ook moeten leren, en bij het begin moeten beginnen. 
En toch laat je je acties bepalen door aan te nemen dat jouw gedachten kloppen.

Maar nu je weet dat het niet waar is, heb je er afstand van genomen. Zijn het slechts gedachten die niets zeggen over wie jij bent en wat je kunt. 
Het geeft je inzicht en ruimte om de volgende stappen toch te nemen, ondanks die gedachten. Bewijs jezelf vaker het tegendeel en je gaat zien dat je dan ook het tegenovergestelde kunt geloven. Kun je je voorstellen wat er dan allemaal mogelijk is?

Deel je je inzichten met me in de comments? En deel dit bericht gerust met wie het goed kan gebruiken.