Hoe je om kunt gaan met keuzestress

Je hebt besloten om ervoor te gaan; je gaat uitzoeken wat je nu echt wilt. Maar wacht, nu je je keuzes niet meer baseert op je werkervaring en je opleidingsachtergrond, wordt er wel heel veel mogelijk. Wat kies je dan? 

Keuze stress, we kennen het allemaal. Als je nog niet precies weet wat je wilt en je hebt veel opties om uit te kiezen, dan wordt het er niet makkelijker op. Maar hoe zonde is het, als je daardoor helemaal geen keuze maakt? 

Dan zit je volgend jaar waarschijnlijk nog in dezelfde baan, die je al veel langer niet leuk vindt en heb je geen vooruitzicht op verandering. Dit is wat je kunt doen bij keuzestress.

Duik eens in de gedachte achter je keuzestress

De weerstand die je ervaart om een keuze te maken, komt ergens vandaan. Er zit een gedachte achter het maken van een keuze. En die zorgt ervoor dat je de keuze liever niet maakt.

Wat is die gedachte bij jou? Is dat de wens om deze keer de 'juiste' keuze te maken? Veel mensen die een nieuwe carrière beginnen, doen dat omdat ze ontevreden zijn met de carrière die ze nu hebben. Laatst gaf iemand aan dat hij zich rottig voelde omdat hij al wel wist waar hij blij van werd en toch voor iets anders heeft gekozen en daardoor verder verwijderd raakte van zijn droom. 

De aanname die hier gemaakt wordt is dat een keuze 'verkeerd' kan zijn. En hier zit precies de angel. Als je vindt dat je eerder een verkeerde keuze hebt gemaakt, dan kun je voor je nieuwe carrière bang zijn om die fout te herhalen. Een keuze te maken waar je achteraf weer spijt van hebt.

Maar een keuze is niet juist of verkeerd. Alleen wanneer je daar zelf die waarde aan koppelt. Wat als een keuze in potentie nu altijd waardevol is? Ook al pakt het anders uit dan je had gehoopt of gedacht?

 

Maak iedere gemaakte keuze waardevol

Een keuze kun je als waardevol ervaren als jij waardevolle informatie haalt uit de gevolgen van die keuze. 

Een baan waar je nu niet blij van wordt en geen voldoening uit haalt, is een bron van informatie voor je verdere zoektocht. Wat maakt dat je je baan echt niet meer leuk vindt? 

'Ik werk heel hard aan allerlei analyses, maar waar doe ik het voor? Alleen zodat het bedrijf meer geld kan verdienen?" Als dit is wat je ontevreden maakt in je werk, dan kun je eruit halen dat het voor jou kennelijk heel belangrijk is, dat je met je werk bijdraagt aan iets wat jij waardevol vindt.

Zo kun je elk (positief en negatief) aspect van je huidige werk uitlichten om te achterhalen wat belangrijk voor je is (geworden). 

Je kunt dan ook ontdekken dat je jezelf ook hebt ontwikkeld in de afgelopen jaren, waardoor een werkomgeving en een baan die je jarenlang fantastisch hebt gevonden, nu niet meer biedt waar je behoefte aan hebt in deze fase.

Heb dus geen spijt van keuzes in het verleden. Ze zijn gemaakt met de kennis die je toen had en ook met de behoeften die je destijds had. En dat was jaren geleden misschien heel anders dan nu! 

Haal dus actief de informatie uit je werkervaring en laat dat de kaders vormen voor je volgende stappen in je carrière.

Heb je voor je gevoel al te lang gepoogd je dromen om te zetten in acties? Wil je duidelijkheid en inzicht in je mogelijkheden om te werken aan je carrière-switch? Lees verder hoe we je verder kunnen helpen.