3 tips tegen uitstelgedrag zodat je met focus werkt aan je persoonlijke doelen

Uitstelgedrag, wie kent het niet?  Maar als je blijft uitstellen wat voor je eigen persoonlijke doelen belangrijk is, dan gaat dat knagen.


Je hebt het dagelijks druk met van alles en nog wat; je werk, je huishouden, gezin, vrienden, sport, het helpen van familie of bekenden, klussen, noem het maar.

Toch kun je terugkijken op een druk jaar en het gevoel hebben dat je niet veel vooruit bent gekomen, ondanks alle tijd en energie die je in je dagen hebt gestoken.

Dat is het signaal dat waarschijnlijk je persoonlijke doelen te weinig aan bod komen in je schema. Waardoor je geen of te weinig vooruitgang boekt voor dat wat voor jou echt belangrijk is.

 

In mijn video deel ik 3 tips die je helpen met wat je kunt doen om je te kunnen focussen op je persoonlijke, lange termijn doelen.

 

Zodat je straks met voldoening terugkijkt op de stappen die je hebt kunnen zetten voor een nieuwe carrière.

 

Tip 1: Heb een helder doel en ontdek je aspiratie

Waar het mee begint is het bepalen van een heel helder doel. Een doel voor de langere termijn en op middellange termijn. Wil jij over zes maanden weten of je een eigen bedrijf wilt beginnen en in welke richting dat dan zou zijn?

 

En wat daarbij essentieel is, is dat je weet waarom het belangrijk voor je is om je doelen te realiseren. Wat zou het voor je betekenen als je weet wat je wilt en je ervoor zou gaan? Wat zou het je brengen waar je gelukkig van wordt?

 

Als je dat weet dan kun je vaststellen welke stappen je ervoor moet zetten om dat te weten. En uiteindelijk kun je de acties benoemen die in je agenda gepland kunnen worden. Het zijn dan niet zomaar acties, je weet nu echt goed waar je het voor doet. Je hebt de lange termijn doelen en je waarom helder. Het geeft je acties meer waarde dan puur een to-do op je checklist.

  

Tip 2: Wat is de activiteit die je vermijdt

Soms laten we ons onbewust afleiden omdat hetgeen we te doen hebben voor onze doelen, oncomfortabel is. Spannend, nieuw, ongemakkelijk. Als netwerken je tegenstaat maar je weet dat het wel iets is wat voor jou belangrijk is als je je eigen bedrijf wilt starten, dan lijkt het opeens urgent dat je vandaag je vliegtickets boekt voor de volgende vakantie. Of je moet nu echt je kledingkast uitruimen en het huis ontdoen van onnodige spullen. En ja, die nieuwe cursus of opleiding vergt wel veel tijd van je, dus je kunt pas weer verder als je daar klaar mee bent.

Maar stel jezelf eens de vraag: Wat als alle dingen die je vandaag te doen hebt, plots zijn gedaan, wat is dan hetgeen je te doen hebt om écht vooruitgang te boeken voor je carrière-switch? Dus ook als je klaar bent met alle cursussen, informatie zoeken, worskhops bezoeken, huishoudelijke taken enzovoorts.

 

En kun je dat eigenlijk prima nu al in gang gaan zetten?

Je kunt zo ontdekken dat je het druk hebt met andere zaken omdat wat je nu te doen staat, gewoon oncomfortabel is. En dat hoort erbij. Want waar jij naar op zoekt bent, dat vindt je in het oncomfortabele. Als je meer wilt, anders wilt, dan wat je nu hebt en doet, dan is het tijd om buiten je comfortzone te handelen.

  

Tip 3: Begin de dag met intentie en elimineer afleiding

Met focus werken aan je lange termijn doelen vergt ook dat je met intentie aan de slag gaat. Als je je dag begint kun je dat stimuleren door even 10 minuten de tijd te nemen om in alle rust te bedenken wat je vandaag gaat doen. Welke 3 acties ga je uitzetten voor je persoonlijke doelen? Dat kunnen kleine of grote acties zijn, afhankelijk van hoeveel tijd je neemt om eraan te werken.

Je neemt je voor om deze dag in ieder geval die 3 acties echt te doen.

 

Als je zo aan je dag begint, dan weet je wat je te doen staat voor jezelf. Vervolgens zorg je ervoor dat op het moment dat je daarmee aan de slag gaat, je geen afleiding hebt. Je kunt je mail, what’s app, social media allemaal uitzetten zodat je ongestoord kunt werken.

Je hebt dan rust, focus en een intentie om de 3 belangrijkste dingen van de dag gedaan te krijgen.

 

Aan de slag

Deze 3 tips helpen je om straks terug te kunnen kijken op een periode waarin je echt vooruitgang hebt geboekt om dichter bij je doelen te komen. Zodat je gewenste carrière niet alleen iets is waar je van droomt, maar dat je er echt mee aan de slag bent.

 

Geen tips en inspiratie meer missen?

Wil je wekelijks tips, inspiratie en support in je mailbox ontvangen om je te helpen de stappen te zetten voor je carrière-switch? Geef je dan hier op voor de gratis e-zine.