Als je even niet meer verder komt....

Heb je weleens gehoord van je groeizone? 

De groeizone begint daar waar je comfortzone ophoudt. Acties in je comfortzone zijn voor jou ‘gewoon’ of plezierig, het zijn de dingen die we gewend zijn om te doen of in ieder geval vaak genoeg om dat met redelijk gemak te ondernemen.
 


Je komt niet meer verder


Als jij jezelf een doel hebt gesteld om aan een nieuwe carrière te gaan werken of om je eigen bedrijf te starten, dan merk je onderweg dat je soms een periode lang geen vooruitgang meer boekt. 

Dat je even niet verder komt. 

Dat komt doordat je geen of te weinig actie onderneemt in je groeizone. Je doet vooral alles wat je al langer doet maar wat nu geen echte vooruitgang meer oplevert.

  • Misschien ben je al een tijd bezig met het zoeken en lezen van informatie over je interessegebieden.
     
  • Of meld jij je inmiddels voor de derde cursus of opleiding aan, t.b.v. je nieuwe carrière.
     
  • Of loop je alle leuke koffietentjes af om af te spreken met mensen die je hebt leren kennen sinds je besloten hebt om een nieuwe richting in te slaan.


Wat het ook is wat je de afgelopen tijd hebt gedaan, er komt een moment dat het tijd is voor een volgende zet. Weer een stap in de groeizone.

 


De groeizone


Tot de acties in je groeizone behoren de stappen die je sneller dichter bij je doel kunnen brengen. Acties in je groeizone zijn vaak nieuw voor ons en daardoor vaak spannend, omdat je jezelf uitdaagt. 

Door dit soort acties toch te doen en vaker te doen, bouw je steeds meer vertrouwen op, dat je meer kunt bereiken dan je soms denkt. En voor je het weet, voel je je comfortabel in de acties die eerst nog nieuw voor je waren. 

Door je veel op deze acties te focussen, creëer je momentum en ervaar je voldoening door de vooruitgang die je maakt.
 


Soms zijn de verwachte gevolgen van de acties spannender dan de acties zelf


En soms zijn het acties, die op zich niet spannend voor je zijn, maar die je toch niet doet vanwege de verwachte gevolgen dat het iets op gang brengt wat je wel wilt, maar waar je niet klaar voor bent.

Je bent er niet klaar voor omdat je niet weet wat je te wachten staat als je echt richting een nieuwe carrière gaat .

Of je bent er niet klaar voor omdat je een plan hebt gemaakt om je doel te bereiken en er nu iets op je pad komt, wat je zeker verder kan helpen alleen komt dan alles eerder dan gepland. 

Angst voor succes kun je dat noemen.


Maar ik noem het liever angst om los te laten.


Je ziet kansen die zich aandienen, die je een duw kunnen geven in de juiste richting. Maar jij aarzelt zelfs om het nader te onderzoeken. 
Wat als het balletje meteen gaat rollen? Wat als ik daardoor meteen klanten krijg terwijl ik er nog niet klaar voor ben?

Je hebt liever dat je een plan uitzet en dat alles volgens plan verloopt. Je wilt dat je je er helemaal klaar voor voelt, precies weet wat je wilt, wanneer je dat bereikt en hoe. 

En daar is niets mis mee. Het is goed om je doel te stellen en daar een plan voor uit te stippelen. 

Maar de zekerheid over hoe je daar precies komt, die is er niet. En zelfs als die zekerheid zou bestaan, dan zou het zonde zijn om voorbij te lopen aan dat wat op je pad komt.

richard-jaimes-570311-unsplash.jpg


Hanteer een 'beginners mind'


Natuurlijk betekent het niet dat alle kansen die voorbij komen, goed zijn om op in te gaan. Maar als ze in lijn liggen met waar je naartoe werkt, sluit dan niet je ogen ervoor. 

Het kunnen net de kansen zijn die alles op z’n plek doen vallen, de katalysator voor het realiseren van je droom. 

Hanteer een ‘beginners mind’ zoals een van principes van de mindfulness stelt. Kijk met een open vizier naar kansen die op je pad komen. Zonder oordeel. 

Onderzoek het nader voordat je conclusies trekt. 

Als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek waarvan je  nu denkt dat het te vroeg zou zijn als je wordt aangenomen… ga met open mind naar het gesprek. Je weet niet wat het brengt. Je weet niet wat je nu niet weet. 

Het zou zomaar kunnen zijn, dat zo’n gesprek iets in je aanwakkert waardoor je je plan nog eens evalueert en gaat kijken hoe je misschien eerder of via een andere weg je richting je doel gaat. 
Het kan je in staat stellen om veel creatiever te denken in je oplossingen. Het zou zomaar kunnen.

Maar als je de conclusie trekt dat dit niet de tijd is voor die volgende stap, zonder dat je het echt hebt onderzocht, dan laat je mogelijk hele mooie kansen aan je voorbij gaan. 
 

Je kunt gerust de toeristische route nemen op het moment dat het zich aandient.
— Helen Kho


Go with the flow


Want als je eenmaal hebt besloten om ervoor te gaan, en je hebt je doel en je plan waar je achter staat, dan mag je een beetje durven loslaten onderweg. En echt zien wat zich aandient terwijl je dat van tevoren nooit had bedacht. Go with the flow en dan wel richting je bestemming.

Het zou zomaar nog een veel mooiere route kunnen zijn dan je gepland had, om bij je doel te komen. 

De zekerheid vind je niet in de route die je gepland had. Die vind je in het vertrouwen dat er meerdere wegen naar Rome leiden en dat je gerust de toeristische route kunt nemen op het moment dat het zich aandient. 

Deel je in de comments met me welke mogelijkheden jij voorbij ziet komen waar je je conclusies over hebt getrokken zonder nader te onderzoeken of het een volgende stap kan zijn?

Geen tips en inspiratie meer missen?

Wil je wekelijks tips, inspiratie en support in je mailbox ontvangen om je te helpen de stappen te zetten voor je carrière-switch? Geef je dan hier op voor de gratis e-zine.