Wat als je vastloopt op weg naar je doel?

Je hebt duidelijk wat je wilt. Je hebt je doelen inzichtelijk gemaakt, een plan opgesteld hoe ermee aan de slag gaat en je doet wat nodig is om je doelen te realiseren.

Maar wat als je op een gegeven moment vastloopt? 

Wat gebeurt er dan eigenlijk? Wat zegt het je? Hoe ga je ermee om?

En, hoe herken je het eigenlijk dat je vastloopt?

In deze video vertel ik de verschillende manieren waarop je vast kunt lopen.

 

Loop jij vast?

 Je hebt het niet altijd door dat je vastloopt. Het betekent niet dat je niets meer doet, geen acties meer onderneemt. Je kan ook vastlopen door juist te blijven doen wat je al een tijd doet. En wat je redelijk makkelijk afgaat. Je blijft in je comfortzone. Je hebt niet meteen het idee dat je vastloopt, omdat je wel acties neemt in het kader van jouw doelen.

 

Maar als je een tijd dezelfde acties onderneemt, dan kom je op een gegeven moment niet echt meer vooruit. Want als je in je comfortzone blijft, dan verandert er niets. Tenminste, waarschijnlijk niet op de manier zoals jij dat voor ogen hebt.

 

Hoe mensen in hun comfortzone bezig blijven met hun doelen is verschillend. Het is afhankelijk van waar ze zich comfortabel bij voelen. Hierbij de voorbeelden die ik in de praktijk het meeste tegenkom:

Valkuil 1. Een leven lang leren

 

Je hebt mensen die zich prettig voelen bij het leren. Ze vinden het leuk en belangrijk om opleidingen te doen, cursussen, trainingen en workshops te volgen en boeken te lezen.

En soms blijven mensen in deze fase van het leren, waarbij andere activiteiten op een laag pitje staan. Activiteiten die je vooruit helpen voor je doelen.

 
Maar die buiten je comfortzone liggen. Activiteiten die spannend en nieuw zijn.

 
Het leren kan een makkelijke uitweg zijn om niet aan die spannende volgende stappen te beginnen.

 
We zijn er zo van overtuigd dat we echt nog een certificaat, nog een module, nog meer verdieping in het vak nodig hebben om verder te kunnen. Terwijl dat vaak niet het geval is.


Misschien is die volgende stap dat je gaat netwerken, dat je met mensen in gesprek gaat, dat je een volgend product op de markt brengt voor je bedrijf.


Een volgende stap die spannend is, maakt het makkelijk om je tijd en energie te steken in iets waarmee je vermijdt wat uiteindelijk onvermijdelijk is om je doelen te realiseren.

En dat is gewoon weer een volgende stap te nemen buiten je comfortzone.

 

Valkuil 2. Veel ideeën en geen keuzes maken

Een andere manier van vastlopen kun je herkennen bij mensen die steeds een nieuw idee hebben waar ze enthousiast van worden, maar uiteindelijk niet oppakken of afmaken.

 
Omdat dan weer een volgend mooi idee is bedacht en alle aandacht uitgaat naar het nieuwste. Mensen die dit herkennen voelen zich prettig bij ideeën genereren en plannen maken. Ze willen het liefst alles doen (dat proberen ze ook zoveel mogelijk) en geen keuzes hoeven maken. Ze vinden namelijk heel veel leuk. Het gevolg is dat ze teveel hooi op hun vork hebben. Structureel. En daardoor is er geen rust en focus om een keuze te maken en voor 1 ding te gaan.


De vraag is wat je tegen houdt om ergens voor te kiezen? En om ervoor te gaan?

Valkuil 3. Het gewoonweg niet weten


“Als je nog weinig concreets weet over de richting waarin je wilt werken, dan kun je ook geen stappen zetten.”

Het niet weten wordt als reden aangedragen waarom er geen acties worden ondernomen.

 

Het is soms makkelijker om het te zien als een tijdelijke fase waarin je niets kunt ondernemen, omdat je daarvoor eerst meer duidelijkheid moet hebben over je richting.

 

Alleen komt die duidelijkheid er niet, als jij niet in beweging komt. De richting is weliswaar nog niet duidelijk, maar dat betekent niet dat je geen acties kunt ondernemen om daarachter te komen. Je kunt namelijk wel op ontdekkingstocht zodat je er straks wel achter bent.

De vraag is waarom je stil blijft staan in plaats van te gaan ontdekken.

Herken je je in een van deze situaties? En wat is je conclusie als je een half jaar terug kijkt? Is er dan veel veranderd? Wat heb je aan acties ondernomen? Heb je jezelf uitgedaagd om stappen vooruit te nemen, richting jouw doel?

Of ben je ongemerkt toch in je comfortzone blijven hangen?

Deel je het in de comments met me?

Geen tips en inspiratie meer missen?

Wil je wekelijks tips, inspiratie en support in je mailbox ontvangen om je te helpen de stappen te zetten voor je carrière-switch? Geef je dan hier op voor de gratis e-zine.