Richt je op de actie in plaats van het resultaat

In deze blog wil ik het graag hebben over de onzekerheid van ‘dingen’. Ik sprak een klant waar ik al mee werkte op het gebied van zijn nieuwe carriere waar hij naar zoekt. Hij weet nog niets concreet, heeft alleen een idee welke richting hij uit wil.

Aan het einde van mijn sessies stel ik altijd de vraag: “Wat zijn nu jouw concrete acties voor de komende twee weken?” Daarmee stimuleer ik al heel snel dat er in de praktijk actie ondernomen wordt.

Ondanks dat je veel leest en veel gesprekken voert, op een gegeven moment is dat niet meer voldoende om antwoorden te vinden voor een nieuwe richting die je uit wilt. Je zult er echt op uit moeten om dingen in de praktijk te gaan doen.

Wat wil ik nu precies?

 

Als je na alle gesprekken en onderzoek nog geen antwoord hebt op deze vraag is dat een teken dat je JUIST in de actie moet om dingen te gaan DOEN. Ga gesprekken aan met mensen die het werk al doen waar jou interesse mogelijk naar uit gaat. Organiseer een activiteit, of draai een keer mee met iemand, waarbij je nog niet zeker weet of dit het wel is wat je eigenlijk wilt gaan doen. Gewoon omdat het je een keer leuk lijkt. 

Mijn klant vroeg zich af of zijn georganiseerde activiteit, in zijn vrije tijd, wel de antwoorden zou opleveren die hij zoekt. Dit weerhield hem er bijna van om het niet te doen. 

 

Een duidelijk voorbeeld van té gefocust zijn op het resultaat dat je zoekt om verder te komen. Je sluit je daarmee af van alle kansen en mogelijkheden die je van tevoren niet altijd kan zien. Dat is zonde, want bij alles wat je onderneemt kun je (achteraf) de informatie eruit halen waarbij je sowieso dan al een stap verder bent. 

 

Vooral bij vragen waarbij je je afvraagt “Wat wil ik precies?” Op het moment dat je iets onderneemt dat je nog niet eerder hebt gedaan, dan geeft je dat al zoveel informatie over jezelf. Bijvoorbeeld: wat vind ik leuk, wat kan ik goed en minder goed. Hier haal je zoveel uit waarmee je een stap verder bij je doel komt. 

 

“Als je je teveel vasthoudt aan een doel of een bepaald restultaat ontneem je jezelf kansen die zich kunnen aandienen.”

Ga af op datgene wat je interessant vindt

 

Ik nodig je uit om af te gaan op juist datgene wat je interessant vindt. Werk mee aan iets met iemand samen die er al in thuis is of ga in gesprek. Met een open mind. 

 

Je weet niet wat er uit kan komen. Het hoeft echt niet meteen helemaal op te leveren wat je zoekt. Het is ook goed als het je niet het gewenste antwoord oplevert. 

Je weet dan dat dat het niet is. Dat is ook al een stap vooruit. Vooral als je ook weet waarom. Je kunt ook mensen ontmoeten die jou weer verder kunnen helpen in de juiste richting, omdat je met hun in gesprek bent gekomen. 

 

Mijn tip aan jou is: ga af op wat je aan kansen krijgt aangereikt met een open mind. Dingen waar je energie van krijgt of nieuwsgierig naar bent. Doe die gewoon.

 

Zie de onzekerheid van dingen als iets heel moois. Als je op zoek bent naar verandering ben je ook op zoek naar kansen en mogelijkheden. En die zitten juist verborgen in die onzekerheid. Maak daar gebruik van.

 

Ik wens je veel inspiratie.

Geen tips en inspiratie meer missen?

Wil je wekelijks tips, inspiratie en support in je mailbox ontvangen om je te helpen de stappen te zetten voor je carrière-switch? Geef je dan hier op voor de gratis e-zine.