Wat je aandacht geeft groeit

Ken je de uitdrukking ‘wat je aandacht geeft groeit’? Het kan je inzicht geven aan de vraag waar jij zelf aandacht aan geeft. En dan doel ik niet op de dagelijkse dingen maar vooral op gedachten die je hebt. Waar denk jij aan?

 

Bijvoorbeeld als je je carrière een hele andere richting zou willen geven. Kijk dan eens naar dat wat je aandacht hebt gegeven, ook in je gedachte. 

 

Denk jij vooral aan de problemen? Denk je voornamelijk aan de beren op de weg wanneer je het hebt over die nieuwe carrière of richting die je graag op wilt? 

Denk je aan de dingen die vooral fout kunnen gaan bij het veranderen van je carrière? 

 

Of denk je juist aan de mogelijkheden om het te kunnen realiseren? 

Wat is je volgende stap en hoe zorg je ervoor dat je het ook echt gaat doen? Wat heb je ervoor nodig en welke hulp moet je inschakelen? 

 

Beide insteken komen vaak voor. In mijn praktijk zie ik voornamelijk dat het makkelijker is om te praten over wat je tegenhoudt dan wat je wilt bereiken en wat je daarvoor zou willen doen.

 

In mijn strategiesessies met cliënten stel ik natuurlijk vragen over wat je graag zou willen bereiken. Waar zou je naartoe willen werken? Mensen beginnen vaak heel enthousiast te vertellen maar al snel verschijnt er de ‘maar’. Het verhaal slaat om en er wordt alleen nog maar gekeken wat er allemaal mis zou kunnen gaan. De gedachten veranderen dus al gauw in de problemen en de moeilijkheden die zouden kunnen ontstaan.

 

Waar geef jij vooral aandacht aan?

 

En in welke situatie bevind je je? Wil jij al langer iets een andere richting geven, maar is er nog maar weinig verandert in je situatie? Ga dan eens bij jezelf na hoe je erover nadenkt. 

 

Vaak is het zo dat als je erover nadenkt dat je al snel in problemen denkt. Dat brengt natuurlijk geen verandering en dus zal je situatie over een jaar nog hetzelfde zijn. Je denkt namelijk niet oplossingsgericht en dat blokkeert je in het nemen van de acties en de verandering die je zo graag wilt.

 

Het helpt enorm als je erover kan praten met iemand die jou ook de andere kant laat zien, waardoor je getriggerd wordt om WEL in mogelijkheden te gaan denken. 

Bedenk voor jezelf wat je huidige situatie is en waar zou je naartoe willen werken. En zorgt je eigen denken ervoor dat in je dezelfde situatie blijft zitten of dat je actief op zoek gaat naar de mogelijkheden om je doelen te bereiken. 

 

Wat heb jij nodig om anders te denken?

 

Zorg dat je gaat denken in mogelijkheden en de dingen gaat doen die misschien spannend zijn maar wel de verandering teweeg te brengen die je graag wilt.

 

Heb je behoefte om dit samen met iemand te doen? Neem contact met me op en we kijken samen of ik je kan helpen in een van mijn trajecten. Meld je vrijblijvend aan voor een strategiesessie op www.khoworks.nl

Geen tips en inspiratie meer missen?

Wil je wekelijks tips, inspiratie en support in je mailbox ontvangen om je te helpen de stappen te zetten voor je carrière-switch? Geef je dan hier op voor de gratis e-zine.