Vastzitten bestaat niet

Heb jij wel eens het idee dat je vastzit? Bijvoorbeeld dat je vastzit in je huidige situatie. Een situatie waar je maar niet uit kan komen, ook al heb je van alles geprobeerd om eruit te komen of het te veranderen. We kennen dit allemaal. We zitten allemaal wel eens vast. Het gekke is dat we eigenlijk nooit écht vastzitten. 

 

Wat kun je doen als je denkt dat je vastzit?

 

Je denkt misschien dat je echt vastzit omdat je graag iets anders wilt gaan doen, maar je hebt een hypotheek en allerlei verplichtingen dus kan je eigenlijk niet je baan opzeggen om iets anders te gaan zoeken. 

 

Of je hebt een bedrijf en je wilt graag daarbinnen een nieuwe richting op. Maar je denkt dat het niet zomaar kan vanwege de klanten en de omzet die je maakt. Je denkt dat je het niet los kan laten bij het maken van nieuwe keuzes. 

 

In feite zijn dit keuzes die je maakt om het te blijven doen zoals je het doet. Ondanks dat je vindt dat je alles hebt geprobeerd weet ik zeker dat er nog opties zijn waar je geen actie op hebt ondernomen. Opties waarvan je denkt dat ze niet werken of niet bij je passen. 

 

Bijvoorbeeld als je denkt dat netwerken niets voor jou is en het niet bij je past. Er zijn dus allerlei mogelijkheden die je niet serieus overweegt, omdat je er al een oordeel over hebt of een beeld bij hebt. 

Dat zijn eigenlijk onze ‘regels’, je houdt jezelf voor dat je een introvert bent en eigenlijk niet geschikt bent om te netwerken. Het is een verhaal dat je je zelf vertelt met als gevolg dat je het niet overweegt. 

Misschien is netwerken voor jou wel een mogelijkheid om op een andere manier aan opdrachten te komen of aan een andere baan te komen. 

 

Mijn vraag aan jou is: kijk eens naar wat je zelf kun doen, wat zijn je mogelijkheden om verandering te brengen in de situatie waarin je verandering wilt aanbrengen? Wat zijn de mogelijkheden die je nog niet serieus hebt overwogen, omdat het meteen al een oordeel bij je oproept. 

 

Je kunt ze voor jezelf opschrijven en probeer dit te doen zonder oordeel. Zonder dat je denkt “oh maar dat ga ik niet doen”, in eerste instantie hoef je het ook nog niet te gaan doen. De bedoeling is om het eerlijk in kaart te brengen. Wat kun je allemaal doen?  

 

Vorig jaar kreeg ik tijdens een bijeenkomst met andere ondernemers een opdracht van mijn business coach. Schrijf 50 manieren op om aan geld te komen. Een worsteling van ondernemers is vaak hoe aan meer omzet te komen. 

 

In eerste instantie denk je dat gaat niet lukken en krijg je er maar 8 manieren op papier. Maar als je er verder over nadenkt dan kom in de juiste flow en lukt het wel. Veel opties die je bedenkt zul je nooit realiseren maar je bent wel eerlijk als je alles opschrijft. Ook als je daarna besluit om het niet te gaan doen dan is het tenminste duidelijk waar je wel of niet voor kiest. 

 

Je zit dan dus niet vast, je kiest er dan voor om de situatie te houden zoals die is. In die zin zit je dus niet ECHT vast, je houdt het zelf in stand. Bewust of onbewust. Graag nodig ik je uit om zo’n lijst voor jezelf te maken. Een situatie waarin je denkt vast te zitten, schrijf dan eens zoveel mogelijk dingen op die daar verandering in zouden kunnen brengen. 

 

Als tweede stap kun je je lijst goed bekijken en de dingen opzoeken die je niet zo snel geneigd bent om te gaan doen. Vraag je ook zelf eens af waarom niet. 

 

Vind je bijvoorbeeld dat je geen hulp kan vragen aan anderen, is hulp vragen moeilijk voor jou en staat deze wel op je lijst? Ben je zelf iemand die vindt dat je alles alleen moet doen en denk je daarom dat je geen hulp kan vragen aan anderen? Dan is dat iets wat je je zelf voorhoudt als verhaal. 

Dit kan ervoor zorgen dat je ergens niet uit komt omdat je geen hulp vraagt. 

 

Wat is bijvoorbeeld je verhaal waarom je geen investering in jezelf zou steken om de juiste hulp wel te krijgen? Als je dat kan ontdekken dan kun je ook gaan kijken of dat wel klopt en of je dat wilt doorbreken. 

Als je dus die dingen kan doorbreken waar je nu op vastloopt, omdat je een bepaalde regel hebt, dan zorgt het ervoor dat je meer ruimte krijgt om beweging te krijgen in je situatie waar in je denkt vast te zitten.

 

Iedereen heeft zijn of haar regels die bepalend zijn voor de keuzes die je maakt. Uiteindelijk is het ook een keuze of je blijft zitten in de situatie waarin je zit. Maar laat dit dan wel een bewuste keuze zijn. Dus als je denkt ik zit vast maar ik wil wel verder dan is dit een hele goede opdracht om te gaan doen. 

 

Maak een lijst van alle mogelijkheden – ook al denk je ‘dat ga ik niet doen’ – en kijk eens naar de dingen die wat weerstand bij je oproepen. Wat zit daar precies bij achter? Wat denk je daar dan bij en wat is de reden hiervoor? Wat kun je doen om dit te doorbreken? Sta je ervoor open om de dingen op een andere manier te doen dan dat je tot nu toe gedaan hebt?

 

Je zult zien dat je er ineens wél voor open staat om een keuze te maken die je eerder niet serieus hebt overwogen.

 

En dat we dus altijd meer keuzes hebben als we bereid zijn om verder te kijken dan onze eigen weerstand.

Veel inspiratie en een hele fijne week toegewenst!

Geen tips en inspiratie meer missen?

Wil je wekelijks tips, inspiratie en support in je mailbox ontvangen om je te helpen de stappen te zetten voor je carrière-switch? Geef je dan hier op voor de gratis e-zine.