Hoe je je eigen weg vindt

Mensen weten vaak meer over wat ze zelf willen dan dat ze denken te weten. De grote vraag is vaak: “Ik weet niet wat ik leuk vind. Ik weet niet wat ik wil.” Het blijkt echter dat ze wel degelijk weten wat ze zouden willen. 

Ze zien dit alleen niet meteen als de weg die ze in willen slaan, omdat het iets is waar ze wel iets bij voelen en naar verlangen, maar de haalbaarheid niet kunnen inschatten. Er spelen dan vragen als: “Kan ik er wel geld mee verdienen? Word ik er wel echt blij van?” 

 

En omdat die vragen naar boven komen worden die verlangens snel opzij gezet. 

Ze maken dan plaats voor ruis veroorzaakt door je eigen denken of van buitenaf: verwachtingen. Je vindt het verstandiger om te blijven doen wat je nu doet, omdat je er al ervaring en je weet het wat oplevert.

 

Waarom zou je dit allemaal opzij zetten voor iets nieuws?

 

Ook de verwachtingen van mensen om je heen of van de maatschappij draagt eraan bij dat het makkelijker is om te blijven doen wat je deed. Ondanks het verlangen naar iets anders. 

 

Als je echt op zoek bent naar datgene wat jou voldoening gaat geven of vrijheid gaat brengen dan kun je beter niet naar de ruis van buitenaf luisteren. 

 

Je luistert naar meningen van anderen en denkt te weten wat  je nodig hebt. Bijvoorbeeld een bepaalde functie, bepaalde klanten, een bepaalde omzet. Je bereikt hiermee juist het omgekeerde. Je baseert je keuzes op basis van de zekerheid die je daarmee denkt te hebben. Maar als je op zoek bent naar verandering om meer voldoening of plezier te halen uit wat je doet, dan wil je juist luisteren naar je gevoel. En vaker de ingevingen volgen die je niet altijd direct kunt relateren aan een gewenst resultaat.

 

Hoeveel tijd besteed jij aan dingen van buitenaf?

 

Wat als je deze tijd en ruimte neemt om los te laten wat je ‘denkt’ dat een goede keuze is en puur zou luisteren naar je gevoel en wat je zou willen. Zonder jezelf de vraag te stellen ‘hoe ga ik dat voor elkaar krijgen?’. 

 

Dit kan wat oefening vergen als je niet gewend bent om naar je gevoel te luisteren. Je zult dan niet meteen de juiste ingevingen krijgen en denken dat je niet weet wat je leuk vindt of wilt. 

Gun dit tijd en investeer in het luisteren naar je gevoel. Geef het wat ruimte om te ontwikkelen. Je zult merken dat bepaalde hints en gedachten ineens duidelijkheid gaan geven. 

Even afstand nemen van alle verwachtingen van buitenaf en denken aan daar waar jij blij van wordt, helpt enorm. Als je dat dagelijks gaat doen wordt het gevoel steeds beter te herkennen. Je wordt je tevens bewust van de acties die je kunt nemen om het te bereiken.

Veel inspiratie en een hele fijne week toegewenst!

Geen tips en inspiratie meer missen?

Wil je wekelijks tips, inspiratie en support in je mailbox ontvangen om je te helpen de stappen te zetten voor je carrière-switch? Geef je dan hier op voor de gratis e-zine.