Balans gaat over aanwezigheid

Wat is balans? Balans gaat niet alleen maar het aantal uren dat je steekt in je bedrijf of privé besteedt. Bij balans gaat het wat mij betreft om de innerlijke rust die je ervaart, of je nu aan het werk bent of vrij bent. 

Herken je je in het volgende?

  • In je vrije tijd je werk niet kunnen loslaten;

  • Als je aan het werk bent, je schuldig voelen, omdat je niet betrokken bent bij je thuissituatie.

Dan is deze blog voor speciaal voor jou.

In balans zijn kun je beter balanceren noemen. Het is eigenlijk een werkwoord. Het is een constante, je zult je steeds moeten aanpassen als omstandigheden en je persoonlijke behoeften, veranderen. 

 

Je werk niet kunnen loslaten: pressure of passion?

 
Het niet kunnen loslaten van je werk kan verschillende oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met een drukke periode in je leven waarbij je veel tijd besteedt aan je werk en het werk veel inspanning vraagt. Hierdoor maak je ook mentaal overuren, en kan het moeilijk zijn om af te remmen en volledig te ontspannen zodra je werkdag voorbij is.

 

Het kan zijn dat je je werk zo ontzettend leuk vindt en dit met passie doet, dat je er ook in je vrije tijd veel mee bezig bent. Door bijvoorbeeld boeken te lezen, video’s te kijken of met mensen te praten. Je bent dan continue actief met je werk bezig. Ook al zie dat niet als werk, toch belast het je brein. Je brein krijgt dan namelijk geen rust, behalve wanneer je slaapt. 

 

Je kunt daarnaast ook nog een mentale druk ervaren, die niet te maken heeft met de hoeveelheid werk. Ondernemen vergt ontzettend veel en brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Misschien ben je wel perfectionistisch waardoor je nooit klaar bent met je werk en het daardoor moeilijk kan loslaten. 

 

Je legt een enorme druk op jezelf door de verwachtingen die je hebt. Het is dan des te lastiger om in je vrije tijd aanwezig te zijn bij ontspannende activiteiten. Want tja, je wilt meer resultaat en denkt daarvoor meer te moeten doen.

Het gevolg van die mentale druk is niet alleen dat je met je aandacht niet volledig aanwezig bent in je vrije tijd, maar ook dat je vermoeidheid kunt ervaren. Een vermoeidheid die iets minder wordt als je je rust neemt in het weekend, maar niet helemaal verdwijnt.

 

Balans = aanwezig zijn

Balans gaat over het volledig aanwezig kunnen zijn in je werk maar ook in je vrije tijd. Als je dat kunt vinden dan heb je de juiste balans. Dan leef je je leven volop. Dat gaat over hoe(veel) je werkt, hoe(veel) je ontspant en de eisen die je jezelf oplegt. Het is voor iedereen verschillend hoe een gebalanceerd leven eruit ziet. 

 

Hoe je weet dat er structureel andere keuzes nodig zijn

Hoe weet je of het voor jou voldoende is om even gas terug te nemen of dat het goed is om structureel andere keuzes te maken?

 

Als je het afgelopen jaar al meerdere keren gas terug hebt genomen dan heb je bv. in je vrije tijd minder gepland of je hebt meer behoefte gehad om vakanties te boeken om bij te komen. 

 

Je merkt dat je het nodig blijft hebben om met regelmaat de rust op te zoeken om op dezelfde manier te blijven presteren in je werk. Je merkt het aan jezelf dat je het lastig vindt om in je vrije tijd ook echt alles los te laten en volledig te ontspannen. 

 

Op deze manier kun je het nog heel lang blijven doen en misschien denk je dat dit bij het ondernemerschap hoort. Alsof het part of the game is. Maar dat kan echt anders. Je doet jezelf tekort door te accepteren dat je de zaak niet kunt loslaten in je vrije tijd. Het betekent dat je niet volop aanwezig bent. 

 

Als je bereid bent om het structureel anders te doen, andere keuzes te maken in je werk, in je ontspanning, in je leefstijl, dan levert dat enorm veel op. Pas dan kun je volop ondernemen,  je werk optimaal doen en helemaal aanwezig zijn zonder schuldgevoelens richting het thuisfront of vrienden. 

 

En omgekeerd: als je vrij bent dat je dan volledig aanwezig bent zonder dat je werk nog een rol speelt. 

 

Denk er eens over na als je weer van plan was om van het weekend bij te slapen of het rustig aan te doen, omdat je voelt dat dat nodig is. Hoe zou het zijn als je weekend met energie ingaat en de plannen maakt die je wilt maken?

 

Het vergt consistent nieuwe keuzes maken om je balans te vinden en te houden. Net als met het stellen van doelen voor je bedrijf, zul je buiten je comfort zone stappen moeten zetten om het te bereiken. 

 

Herken je voor jezelf dat de balans er niet is rondom je ondernemerschap? Dat je moeite hebt met loslaten in je vrije tijd? Deel je in de comments welke inzichten je hebt gehad?

Veel inspiratie en een hele fijne week toegewenst!

Geen tips en inspiratie meer missen?

Wil je wekelijks tips, inspiratie en support in je mailbox ontvangen om je te helpen de stappen te zetten voor je carrière-switch? Geef je dan hier op voor de gratis e-zine.