Less is more

Je wilt veel, je hebt een brede interesse en je hebt een hoop ideeën waar je iets mee zou kunnen doen. Je hoofd is 'druk', je gedachten gaan alle kanten op. Je houdt van uitdagingen aangaan, ontdekken, leren, jezelf ontwikkelen, resultaten boeken, vooruitgang en je geniet van afwisseling in activiteiten. 

Het kan heerlijk zijn om je mee te laten voeren in alle ideeën en wensen en tegelijkertijd is het een blok aan je been. 

We hebben maar zoveel tijd, zoveel energie, zoveel geld om ergens in te steken. En het mag duidelijk zijn, dat als je je hulpbronnen inzet op talloze projecten en activiteiten tegelijk, dan heb je van alles net niks. 

Dat leidt niet naar de vooruitgang die je graag ziet per project, niet naar voldoening en het brengt chaos in je hoofd. 

Je hebt hier twee dingen nodig: structuur en helderheid over je prioriteiten.


Structuur geeft rust


Je verlangt  naar rust, overzicht, focus. En de discipline om je te blijven focussen op een beperkt aantal activiteiten. Maar zo ben je niet. Je weet niet of dat wel mogelijk is om gestructureerd aan de slag te gaan en die focus te behouden. 

Als ondernemer is je focus essentieel om effectief om te gaan met je tijd en energie. En iedereen kan dat leren. Ook als je jezelf beschouwt als chaotisch, multipassionate, ongestructureerd, noem het maar. 


Minder ruimte geeft juist meer ruimte voor wat écht belangrijk is


Wat is nu écht belangrijk?

Hoe bepaal je dat voor jezelf als alles belangrijk lijkt en je geen keuze kunt maken? 

Niet alles is even belangrijk op dit moment. Al lijkt het soms wel zo. Wat als je je tijd en energie alleen nog zou steken in activiteiten die echt het verschil maken? Je zou hele andere resultaten boeken omdat je je focust op een paar dingen in plaats van heel veel. Less is more. 

Gary Keller schreef het boek 'The 1 thing'. Hij reduceert de vraag hoe je je tijd kunt besteden tot: wat is 1 ding wat je kunt doen, waardoor andere zaken overbodig worden of makkelijker worden? 

Het is een ver doorgevoerde methode die feitelijk gebruik maakt van je eigen mogelijkheid om steeds verder in te zoomen op iets tot je bij de kern komt. 


Hoe kleiner je de focus maakt, hoe meer je jezelf dwingt kritisch te kijken naar wat het belangrijkste is.


Als mij gevraagd wordt om een presentatie te houden over mezelf en mijn bedrijf in 4 minuten, dan bestaat mijn eerste concept uit 25 sheets en een praatje die 10 minuten duurt. Het zweet breekt me uit bij het besef dat ik mijn presentatie op z'n minst moet halveren. Het verhaal is dan toch niet meer compleet?

Maar je gaat door totdat je het belangrijkste kunt vertellen in de gegeven tijd. Uiteindelijk lukt het toch. En is het nog steeds een compleet verhaal. 


Kennelijk was niet alles even belangrijk.


Wat je wilt doen om je prioriteiten helder te krijgen, is verder gaan dan alleen constateren dat alles belangrijk is wat er op je to do-list staat. Vind jouw manier om het aantal activiteiten of de tijdsduur echt te beperken, zodat je kritischer kijkt naar alles wat belangrijk lijkt. 

En je zult zien dat niet alles even belangrijk is.