Vrijheid en ondernemerschap; gaat dat wel samen?

Vraag willekeurig een aantal mensen waarom ze overwegen om een eigen bedrijf te beginnen en de kans is groot dat ze 'vrijheid' zullen noemen als een van de redenen voor of voordelen van het ondernemen.

In de praktijk zijn er veel ondernemers, die hun bedrijf jaren geleden zijn gestart en toch niet de vrijheid ervaren waar ze naar op zoek waren. Veel werken, te weinig tijd voor je privéleven en de druk ervaren om voldoende inkomsten te blijven genereren met je bedrijf zijn veel gehoorde ervaringen.

Gaan vrijheid en ondernemerschap dan niet samen?
Ja, zeker wel! Wat daarvoor nodig is deel ik hier met je door je 3 tips mee te geven.

Maak het concreet

Als je in een groep van 20 mensen zou vragen of ze zich willen inbeelden hoe het leven eruit ziet als ze alle vrijheid hadden die ze zich maar kunnen wensen, dan krijg je niet alleen verschillende beelden van hoe vrijheid eruit ziet, maar ook verschillende emoties die mensen zouden ervaren.

Vrijheid ervaren betekent voor iedereen iets anders. Het is dus belangrijk dat je weet wat het voor jou betekent. En hier gaat het vaak mis. We komen vaak niet verder dan: ik wil veel kunnen reizen, ik wil een goed inkomen hebben, ik wil alles zelf kunnen bepalen, enzovoorts.

Waar je concreet over wilt worden is waarom je het bovenstaande graag wilt bereiken. Wat maakt dat je veel wilt kunnen reizen, wat brengt het je als je een goed inkomen hebt? Je wilt tot de kern komen van wat je wilt bereiken of ervaren als je aan alles denkt wat jou een gevoel van vrijheid geeft.

Vertaal het naar het nu

Als je weet waarom je streeft naar vrijheid, wat het is wat je meer wilt ervaren dan je nu doet, dan gaat over bepaalde emoties of staat van zijn: zoals bijvoorbeeld rust in je hoofd, verbinding, vreugde, voldoening, avontuur.

Als je al een tijd niet de vrijheid ervaart die je wilt ervaren en je weet nu dat het je gaat om meer vreugde en meer verbinding met anderen, bedenk dan op welke momenten je dat wel hebt ervaren. Wat ben je dan aan het doen, waar ben je en met wie ben je? Achterhaal welke manieren je al hebt om vrijheid te ervaren en wat daar de kernelementen van zijn.

Misschien voel jij je heel vrij bij het reizen omdat je dan veel nieuwe mensen ontmoet, die dezelfde interesses hebben als jij. Je kunt vervolgens bedenken hoe je dat nu veel meer kunt ervaren, ook zonder te reizen. Uiteindelijk gaat het je om die verbinding met nieuwe mensen.

Zo zorg je ervoor dat die vrijheid nu al binnen je bereik is en dat het realiseren van je doelen niet noodzakelijk zijn om vrijheid te ervaren.

Streef naar je doelen terwijl je je leven volop leidt

Nu denk je misschien: ook al is het niet noodzakelijk, ik WIL graag mijn doelen realiseren…Blijf daar zeker aan werken als je dat graag wilt. Heel mooi juist, omdat we ons verder ontwikkelen als we onszelf doelen stellen en buiten onze comfortzone acties ondernemen. Je doelen helpen je juist om te ontdekken en te ervaren wie je bent en waartoe je in staat bent. Ze helpen je om steeds beter te ontdekken wat je wilt en om zo dichter bij jezelf te komen.

Dus doe het beide: zorg ervoor dat je vrijheid nu al ervaart en onderneem daarnaast je acties om je doelen te realiseren. Wanneer je je doelen bereikt, zijn het de kersen op de taart i.p.v. dat je je al die tijd geen taart hebt gegund.

Finding the magic in the pursuit of it

Wil je me laten weten welke inzichten je hebt n.a.v. deze blog? Laat het me weten in de comments!