De grote vraag als je cursussen blijft volgen

Als je net als ik graag bezig bent met leren en informatie vergaren door opleidingen, cursussen en workshops te volgen dan doe dat om je ergens verder in te ontwikkelen of omdat je geïnteresseerd bent om nieuwe dingen te ontdekken. 

En tegelijkertijd kun je je afvragen of het je ook afleidt om hetgeen te gaan doen dat echt nodig is om een volgende stap te maken om je doelen te realiseren. Die volgende stap is misschien iets wat je spannend vindt, iets wat je nooit eerder gedaan hebt en tegenop ziet.

 

Wat zou je doen?
Stel je voor dat je zou weten dat je nu genoeg kennis en kunde in huis hebt om een volgende stap te kunnen maken in je carrière-switch, wat is het dan wat je zou gaan doen?

En is het zo, nu je bezig bent met die cursus of opleiding, dat je daardoor juist die acties parkeert, bewust of onbewust, die je een stap verder gaan brengen. Daardoor ga je misschien niet netwerken, zoek je geen contact met mensen die het werk doen wat jij graag wilt doen.

 

Terwijl dat juist acties zijn die je heel erg gaan helpen in je denkproces of in het feitelijk vinden van nieuwe mogelijkheden om aan je nieuwe carrière te gaan werken. 

Mijn uitnodiging aan jou is om je af te vragen: Wat zou je doen, als je nu niet al je tijd zou steken in het vergaren van meer informatie en meer kennis?
Wat zou dan je volgende actie zijn om echt verder te komen in je carrière-switch?
 


Naast leren ook implementeren
En mijn tweede uitnodiging zou zijn om dan naast die cursus, opleiding of het zoeken van meer informatie, om ook tijd te maken om de andere acties in gang te zetten. Die acties die belangrijk zijn, maar wellicht ook spannend.

Want vaak heb je niet nog een cursus, opleiding of nog meer informatie voor nodig. En met alleen meer kennis verandert er niets in de praktijk.

 

Heb je moeite om die vicieuze cirkel te doorbreken van het alsmaar blijven doorleren en zo de echte stappen vooruit te ontwijken? Wil je weten wat er mogelijk is als je het wel weet te doorbreken? 

Geen tips en inspiratie meer missen?

Wil je wekelijks tips, inspiratie en support in je mailbox ontvangen om je te helpen de stappen te zetten voor je carrière-switch? Geef je dan hier op voor de gratis e-zine.

Marketing door

Hoe je ervoor zorgt dat je tijd hebt om aan je carrière-doelen te werken

Met een drukke baan, een huishouden, sociale activiteiten én verplichtingen, lijken we we soms te weinig uren in een dag te hebben. Als je dan ook nog iemand bent met veel interesses en ideeën, dan kun je soms helemaal het gevoel hebben nooit toe te komen aan alles wat er volgens jou nog moet gebeuren. 

Hoe je door prioriteiten te stellen aan je nieuwe carrière kunt werken

En dan wil je ook nog een nieuwe carrière beginnen. Het liefst ook nog een eigen onderneming. Waar haal je dan de tijd nog vandaan? 

Je weet dat je niet in een paar weken een nieuwe carrière begint. Als het voor jou echt belangrijk is om er nu echt iets mee te gaan doen, bepaal dan je doel voor over 6 maanden. Wat wil je over 6 maanden gedaan of ervaren hebben, wat je echt dichter bij je einddoel brengt? 

Als je al een drukke agenda hebt, kom je al gauw op het punt dat je keuzes moet maken. Nu je al bedacht hebt dat je nieuwe carrière echt belangrijk is, wil je er dus dagelijks of wekelijks tijd voor maken. 

Maar behalve het besteden van tijd aan de acties die je gaat uitzetten is nog iets anders, net zo belangrijk:

- de acties met volledige aandacht doen

Iedere dag dat je gaat werken aan je nieuwe carrière kun je van tevoren 3 dingen opschrijven die je die dag gaat doen. Kies dan voor de 3 acties die werkelijk bijdragen om dichter bij je doel te komen. 

Vervolgens ga je aan de slag met die 3 acties en dit is wat je uiteindelijk ook tijd gaat besparen: Je doet alleen die 3 dingen zonder enige afleiding. Afleiding van email, whats app, facebook, telefoontjes of mensen om je heen. Sluit dat zoveel mogelijk af en ga aan de slag. 

Die 3 acties kunnen kleine acties zijn. Dat is helemaal afhankelijk van je beschikbare tijd om dagelijks of wekelijks aan je doelen te werken. Maar als je dat iedere keer ongestoord doet, dan kost het minder tijd én ben gefocust bezig met je nieuwe carrière. En dat laatste geeft niet alleen voldoening omdat je dan veel meer kans hebt dat je elke keer af krijgt wat je je voorneemt, maar ook omdat je dan veel vaker bezig bent te werken aan waar je van droomt. Kun je je voorstellen hoe je je dan voelt? 

Deel je je inzichten of acties met me?

Neem actie door stil te blijven staan

Ik had pas een gesprek met (ik noem haar in dit stuk) Judy. Judy heeft in een vorig gesprek uitgelegd, dat ze misschien minder wil gaan werken. Het zou haar meer rust en dus energie opleveren. En die tijd en energie kon ze goed gebruiken om te werken aan haar gezondheid. De keuze had ze nog niet gemaakt, vanwege de consequentie als ze ervoor koos minder te werken: ze zou 10% van haar inkomsten moeten inleveren.
Deze gedachte hield haar tegen om te kiezen voor iets wat ook veel zou opleveren.


Als je blijft rennen, zie je niet bij welke vragen je stil moet staan voor de juiste keuzes

In het volgende gesprek noemt Judy dezelfde keuzes die zij heeft te maken met dezelfde overwegingen. Ze is daar dus niet mee verder gekomen t.o.v. een paar weken ervoor. De reden die ze daar zelf voor gaf was dat ze werd geleefd. Ze had het heel druk gehad en geen tijd en energie om zich hiermee bezig te houden.
En tegelijkertijd wil ze heel graag stappen vooruit maken en grip krijgen op waar ze haar tijd en energie in wil steken. Aan mij de taak om juist daar stil te staan, waar ze normaal gesproken ‘overheen stapt’ en maar weer verder gaat met de alledaagse dingen.

 
10 seconden is te kort om je keuzemogelijkheden te zien

In ons gesprek gingen we juist daar waar zij zelf op vastliep, op onderzoek uit. En dat betekent o.a. even de tijd nemen om te bekijken waar je precies tegenaan loopt en wat je kunt doen om toch weer een stap verder te komen. We hebben de neiging om het onderzoek vroegtijdig te staken. Zeker als er emoties bij komen kijken. In dit geval was het:
 
“Als ik 4 uur minder ga werken dan heb ik iedere maand 10% minder inkomen.” Auw!
 
Die ‘auw’ zorgt er vaak voor dat we dan maar stoppen met erover na te denken.
Maar hoe lang heb je er dan echt bij stilgestaan? Waarschijnlijk nog geen 10 seconden. 
 
In Judy's situatie zorgt die pijn er echter ook niet direct voor dat ze er bewust voor kiest om fulltime te blijven werken. En zo blijft die vraag ‘wil ik 4 uur minder gaan werken zodat ik meer tijd en energie heb?’ in haar hoofd zitten.

De werkelijkheid is onveranderd, maar je hebt er in je hoofd wel iets bij (naast nog 20 andere dingen) waar je nog een beslissing over moet nemen. Behalve dat je even stil moet staan en iets meer tijd moet nemen om een keuze te maken, heb je nog iets anders nodig. 
 

Spreek de magiër in jezelf aan

Wat als je er wel de tijd voor neemt om te kijken of je er ook op een andere manier naar kunt kijken? Een ander perspectief biedt vaak nieuwe mogelijkheden. En zoveel tijd hoeft dat niet eens te kosten. Stel dat je in zo’n situatie 20 minuten voor jezelf neemt om te kijken waarom het inleveren van inkomen je pijn zou doen.
 
Je zou misschien een rijtje maken met allerlei financiële verplichtingen die je hebt en alles wat je belangrijk vindt om je geld aan uit te geven.
 
En als je dan eens de magiër in jezelf aanspreekt (ja die heb jij ook!). Een magiër ziet mogelijkheden, juist wanneer iets misschien onmogelijk lijkt. De magiër zou je je huidige uitgaven in kaart laten brengen.
Hij zou enorm veel mogelijkheden zien om met minder inkomen rond te kunnen komen.

En ja, het kan zijn dat de magiër dan mogelijkheden ziet, waarvan je je niet kunt voorstellen dat je ervoor zou kiezen. Want als de magiër bezig is, dan tovert hij alles uit de hoed waar je uit kunt kiezen.
 
Als hij klaar is heb je opeens een waslijst van mogelijkheden om toch te kunnen kiezen voor minder werken. Dat voelt toch heel anders dan vastzitten in de gedachte dat je minder wil werken maar tegelijkertijd niet aan inkomen wilt inleveren?
 
Nu zie je misschien wél dat je met een hele acceptabele aanpassing in je uitgaven, toch kunt kiezen voor wat je wilt. En anders is het heel duidelijk geworden dat je het er echt niet voor over hebt om andere keuzes te maken in je uitgavenpatroon. En dat is ook oke! Je kunt tenminste een weloverwogen keuze maken. Dat kun je dan ook van je to-do list schrappen.


Neem actie door stil te blijven staan

Als we maar blijven rennen en geen tijd maken om even stil te staan bij de dingen die we anders willen doen, dan blijft het maar malen in ons hoofd terwijl er in de praktijk niets verandert!
 
Neem dus actie door even stil te blijven staan. Je hebt op z’n minst een rustig moment voor jezelf gecreëerd. Succes!
 
Wat neem jij mee uit dit verhaal? Welke keuzes heb jij te maken? Ik hoor graag van je!