Secret podcast 'Focus shifting voor ondernemers' 

Carrière-switch

De 3 fases in het maken van je carrière-switch

Als je op zoek bent om je passie te ontdekken en om daar je werk van te maken, dan onderscheid ik 3 fases in die zoektocht:

Fase 1: De eerste onderzoeksfase
Deze fase kenmerkt zich o.a. door vragen zoals 'Wat wil ik ervaren?', 'Wat vind ik belangrijk?' en 'Wat zijn aanknopingspunten voor verdere verkenning?'

Fase 2: De verkenningsfase
In fase 2 ga je de aanknopingspunten aangrijpen om meer te weten te komen over hetgeen je interesse heeft. Dit doe je in de praktijk door met bijvoorbeeld met mensen in gesprek te komen die je daar meer over kunnen vertellen.

Fase 3: De onderdompelfase
In de laatste fase ga je de diepte in met een interessegebied waar je nog steeds meer van wilt weten. Hier ga je bv. praktijkervaring opdoen om zo te bepalen of dit de richting is waar je voor wilt kiezen.
In deze fase werk je ook aan de kennis en vaardigheden om voor deze richting te kunnen gaan.

Het laatste onderdeel van fase 3 is het daadwerkelijk solliciteren naar de baan die je wilt of het starten van je eigen bedrijf.

Twee redenen waarom je vastloopt in fase 1
Als jij een beetje lijkt op de meeste carrière-switchers die ik spreek, dan is fase 1 de fase waarin je niet veel verder komt.
Het is de fase waarin je makkelijk 1 of 2 jaar in blijft hangen als je geen stok achter de deur hebt of niet goed weet wat je volgende stappen moeten zijn.

Dit zijn twee van de meest voorkomende redenen waarom je niet vooruitkomt in je zoektocht:

Reden 1: Je wilt ontdekken wat je wilt gaan doen door vacatures te bekijken

Als dit ook jouw aanpak is, weet dat je zeker niet de enige bent. Natuurlijk kun je bewust op zoek gaan naar vacatures die anders zijn dan de banen die je tot nu toe hebt gehad. Alleen is de valkuil hier, dat we vaak toch onbewust op zoek gaan naar wat ons bekend is of waar we denken kans op te maken.

Je ontneemt jezelf de kans om een kant van jezelf te ontdekken, die tot nu toe weinig tot geen ruimte heeft gehad om zich te ontwikkelen. En wat goed de oorzaak kan zijn van het gevoel dat je niet je capaciteiten volledig benut.


Reden 2: Je denkt vanuit de vaardigheden en sterkten die je hebt

Het lijkt zo logisch om te kijken wat je kunt en waar je goed in bent, maar effectief is het niet. Wat je vandaag de dag kan is misschien al ontzettend veel, maar slechts een fractie van wat je mogelijkheden zijn.
Natuurlijk is er in de hele zoektocht ook een moment waarop je gaat kijken wat je nog te leren hebt en waar je al goed in bent, voordat je daadwerkelijk begint aan iets nieuws. Maar dat komt pas in fase 3 aan bod. Niet in de eerste onderzoeksfase. In de eerste fase draait alles om exploreren en nieuwsgierig zijn naar wat je belangstelling heeft, verlangens die je hebt en wat je belangrijk vindt.

Kijk nu dus niet naar wat je goed in bent, als je nog in de eerste fase zit. Heb een open houding naar alles wat je interesse heeft en wat je blij maakt. En zoek daar je aanknopingspunten in voor verdere verkenning.


Je mindset is de sleutel om nieuwe deuren te kunnen openen
Je mindset is in je zoektocht van essentieel belang. Kun je met open mind en open hart kijken naar wat je voorheen aan je voorbij hebt laten gaan?


Er is veel meer te ontdekken over wat er helpt om een carrière-switch te maken. Wil je echt weer volgende stappen maken? Boek een strategiesessie zodat we jouw persoonlijke situatie kunnen bespreken.

Zet verandering in gang!

Weet je al enkele jaren dat je niet nog lang hetzelfde werk wil blijven doen en heb je het gevoel dat je vastgeroest zit en geen kant op kan?

Zit jij ‘vast’?

Veel veertigers zitten vastgeroest in hun loopbaan wat meer energie kost dan het oplevert.

Ze kunnen zich er niet bij neerleggen, dat ze dit werk nog jaren blijven doen, maar ondernemen ook geen stappen om een carrière-switch te maken. Met als gevolg:

  • je moet je iedere zondagavond mentaal voorbereiden op een nieuwe werkweek

  • je voelt je moe en weinig energiek, zelfs na een goede nachtrust

  • je agenda vult zich in je vrije tijd met heel veel activiteiten (waar je eigenlijk ook moe van wordt) ter compensatie van een saaie werkweek

  • je vraagt je geregeld af: is dit het? Ziet het leven er over 10 jaar nog hetzelfde uit?

  • je raakt gefrustreerd omdat je het gevoel hebt niet je volledige potentieel te benutten

  • je bent vooral bezig met dingen die je moet doen i.p.v. de dingen die je graag wilt doen

  • je hebt het gevoel dat je je hebt ‘klemgezet’ met een hypotheek en andere financiële verplichtingen

  • je raakt overspannen, burn-out of bore-out

Als je loskomt en je eigen koers bepaalt

Gelukkig hoeft dat allemaal niet te gebeuren. Hoezeer je je ook ‘vast’ voelt zitten in een baan, je hebt altijd keuzes die je kunt maken!

Als coach, die zelf een carrière-switch heeft gemaakt, weet ik welke obstakels je van tevoren ziet, maar ook wat je nodig hebt om je doelen te bereiken. In het begin weet je misschien helemaal niet wat je anders zou willen en tegelijkertijd zijn er heel veel dingen die jouw interesse hebben. Je hebt eigenlijk zoveel vragen voordat je begint, dat het je kan weerhouden om überhaupt iets te doen. En dat vind ik zonde!

Ik help daarom om te achterhalen wat je graag zou willen, wat je nu tegenhoudt om te kiezen voor een andere loopbaan, welke keuzes je hebt, een plan te maken en de nodige acties te nemen, zodat je:

  • met veel energie aan een nieuwe werkweek begint

  • werk doet dat bij je past en in lijn ligt met wat je belangrijk vindt in het leven

  • naast je werk ook tijd hebt voor je gezin en andere belangrijke mensen in je leven

  • energie hebt om leuke dingen te ondernemen in je vrije tijd

  • veel voldoening haalt uit je werk en het gevoel hebben een belangrijke bijdrage te leveren door je werk

  • werk doet wat je vooral energie en blijdschap oplevert

 

Zet je eerste stap

Als je wilt onderzoeken of je hier stappen in wilt maken of je weet dat je dat wilt, wacht niet langer en vraag een gratis Werk aan je droom-sessie aan. In een telefoongesprek van een half uur help ik je je gedachten hierover op een rijtje te zetten en helder te krijgen hoe jij je eerste stappen kunt nemen voor een nieuwe carrière. 

Remmen los! Durf te dromen

Als je geboren bent in 1976, net als ik, dan ben je in 2046 AOW-gerechtigd. Met andere woorden, dan kun je met 70-jarige leeftijd met pensioen. Nog een kleine 30 jaar om te werken dus! Dat is nog een hele tijd, vooral als je nu niet een baan hebt waar je gelukkig van wordt. Ik nodig je uit om even stil te staan bij je huidige loopbaan en daarmee de eerste stap te nemen in een andere richting.

"Er is maar 1 succes - je leven op je eigen manier kunnen leiden"

-Christopher Morley

Vastgeroest

Je werkt al jaren in dezelfde baan of bij hetzelfde bedrijf. Ooit ben je ergens in gerold en ben je van daaruit doorgegroeid tot de positie die je nu hebt. Je hebt het niet slecht, maar om te zeggen dat je uit je bed springt om vol energie naar je werk te gaan, nee dat is zeker niet zo. Je betrapt jezelf steeds vaker op de vraag: is dit het? Je hebt het idee dat je niet je volledig potentieel benut.

Om vervolgens snel te bedenken, dat je wel een ‘goede’ baan hebt met prima salaris en je gaat gewoon door met wat je doet. Business as usual. Jaar in, jaar uit.
 

De hamvraag

Het is dus duidelijk, je wilt niet nog 10, 20 of 30 jaar vastzitten aan een baan of bedrijf waar je niet (meer) blij van wordt. Je kunt om je heen kijken waar voor jou mogelijkheden liggen voor een volgende stap. 

Maar welke vraag stel je jezelf als je nadenkt over je volgende baan:

Op welke banen maak ik kans met mijn huidige ervaring?

Of:

Wat zou ik heel graag willen doen? Denk bij deze vraag buiten de kaders van de branche, het bedrijf en functie waar je nu in werkt of hebt gewerkt. Alles mag!


Bij de eerste vraag beperk je je tot de mogelijkheden van de keuzes die je tot nu toe hebt gemaakt. Maar waarom zou je dat doen als je echt op zoek bent naar werk waar je enthousiast van wordt en voldoening uit haalt?  

De tweede vraag gooit alles open en geeft je alle ruimte voor jouw echte wensen. Dat kan leiden tot een volgende stap op het carrièrepad wat je tot nu toe hebt bewandeld. Maar het kan ook zijn dat je diep van binnen iets heel anders ambieert!


Happy few

Als je denkt dat je totaal iets anders zou willen doen, kun je worden overspoeld met vragen en twijfels over de haalbaarheid van een carrière-switch. Je kunt wel tien redenen bedenken waarom het jou niet zou lukken om een nieuwe carrière te beginnen.  

Stop! Stop met piekeren over wat er niet kan. Het kan wél. Iets nieuws leren en daar werk van maken, een eigen bedrijf beginnen en iets neerzetten waar je in gelooft, ook jij kan dat! Een baan hebben waar je echt enthousiast van wordt en waarin je alles van jezelf kwijt kunt, dat is niet alleen voor de happy few. Mensen die de baan hebben waar ze van hebben gedroomd, zijn vaak begonnen bij het begin: durven dromen.


Durf te dromen

Haal je droom wat dichterbij door het op papier te zetten:

Schrijf je droom uit. Dit kan al een behoorlijke opgave zijn. Deze stappen helpen je daarbij:

  • neem er de tijd en de rust voor. Ga op een rustige plek zitten waar je even op jezelf bent. Pak er een notitieboekje en een pen bij
     

  • laat even je dagelijkse beslommeringen los en stel je voor dat je een kijkje in de toekomst kunt nemen. In die toekomst is alles zoals jij het wilt. Wat zie je dan om je heen?
     

  • hoe ziet je werkomgeving er uit? Is dat binnen, buiten? Hoe is de inrichting? De omgeving?
     

  • zie je andere mensen om je heen met wie je werkt?
     

  • schrijf alles op wat je ziet. Schrijf over je omgeving, waar ben je, met wie ben je, wat ben je aan het doen?
     

  • schrijf over alles wat je voelt en hoort.


Probeer je echt in die toekomst te verplaatsen en laat even alle twijfels en gedachten over haalbaarheid los. In je droom kan alles. Hoe meer details, hoe beter.

Klaar? Hoe voelt dat? Je hebt de eerste stap gezet! Op papier staat nu waar je blij van wordt. Welke dingen zijn nu al te realiseren of heb je al?

Als het te moeilijk is om dit in je eentje te doen, dan kun je ook iemand uit je omgeving vragen je erbij te helpen. Vraag dat aan iemand, die zich neutraal kan opstellen en alleen maar vragen aan je stelt om je droom te verhelderen.

Succes! Deel hier je ervaring met deze oefening. En meer tips volgen nog om je droom dichterbij te halen.

"Ik kan het me niet permitteren om weer helemaal onderaan te beginnen."

Ze deelde haar grootste struikelblok met me in haar carrière zoektocht. 

"Ik kan het me niet permitteren om weer helemaal onderaan te beginnen."

Ze gaat ervan uit, dat als je werk gaat doen waar je geen ervaring in hebt, dat je niets hebt aan je werkervaring van de afgelopen 15+  jaar. 

Denk jij dat ook?

Als je bang bent dat je opgebouwde werkervaring in een ander vakgebied niets waard is, en je dus veel minder geld gaat verdienen dan je gewend bent, dan heeft het geen zin om te gaan ontdekken wat je echt wilt gaan doen. 

Maar…. je denkt dan niet als een carrière-switcher.

Allereerst doe je met iedere werkervaring niet alleen kennis en ervaring op die functie en branche specifiek zijn. Je ontwikkelt daarnaast ook vaardigheden die in veel andere functies óók belangrijk zijn. 

Daarnaast geeft jouw achtergrond je een unieke kijk en benadering van zaken in een andere omgeving. 

Verreweg de meeste carrière-switchers die ik tot nu heb geholpen zijn juist méér gaan verdienen, ook als ze heel ander werk gingen doen.

Tenslotte gaat het volgen van je hart in de eerste plaats over de vraag ‘Wat wil ik?’, ‘Waar word ik blij van?’ en kijk je vervolgens op welke manier je daar invulling aan wilt geven.

Effectieve carrière-switchers hebben een shift gemaakt in hoe ze denken en hoe ze hun zoektocht zijn aangegaan. Ze gaan denken en handelen vanuit mogelijkheden die ze zien.

  • Ze staan open om te verkennen, te ervaren, omdat ze zien dat je hart volgen begint bij het volgen van je nieuwsgierigheid en plezier. 
  • Ze laten zich niet meer tegenhouden als ze niet meteen zien hoe ze iets voor elkaar krijgen.
  • Ze gaan de zoektocht aan met een open mind, omdat ze zichzelf meer gunnen en zichzelf beter leren kennen door juist open te staan voor het onbekende. 
  • Effectieve carrière-switchers bouwen aan het vertrouwen om ook echt andere keuzes te maken op het moment dat ze weten wat ze willen. 

Een shift maken in je mindset en je handelen is een vaardigheid die ervoor zorgt, dat je niet blijft terugvallen op het werk wat je tot nu toe hebt gedaan. Het werk waar je niet meer blij van wordt.

Elke klant in mijn carrière traject Kickstart je Carrière-switch, heeft die mindset shift gemaakt, waardoor ze de acties buiten hun comfortzone hebben ondernomen en helder kregen wat hun verlangens zijn, waar ze behoefte aan hebben wat ze nodig hebben om tot hun recht te komen in het werk.

Ben je net als de effectieve carrière-switcher, toe aan het denken en handelen vanuit overvloed en mogelijkheden, plan dan je match gesprek in om te kijken of Kickstart je carrière-switch bij je past. 

Doorbreek de gewoonte om alsmaar te denken in functies waar je kans op denkt te maken, het houdt juist in stand wat je wilt veranderen: werk doen waar je hart niet ligt.

Begin vandaag nog met ontdekken wat er nog meer is. Het is meer dan de moeite waard.

Menu
My Productens Available Productens
Sign In

Sign In Details

Forgot Password