Wat nieuwe keuzes teweeg brengen

 Als we verandering willen, dan hebben we keuzes te maken. Nieuwe keuzes. Zolang we niet bereid zijn nieuwe keuzes te maken, is de kans groot dat alles blijft zoals het is. Het zal in de meeste gevallen niet veranderen in de richting die je voor ogen hebt.

Iedere keer dat je voor een nieuwe keuze staat, kan het een oncomfortabel gevoel met zich mee brengen. Dat gevoel, die spanning, die is er omdat nieuwe keuzes onzekerheid met zich mee brengen. Onzekerheid over de gevolgen van die keuzes. In mijn video vertel ik waarom het belangrijk is om keuzes te maken ondanks het oncomfortabele gevoel.

 

Zekerheid vs nieuwe keuzes (oftewel onzekerheid)

Zelfs als je nu in een ongewenste situatie zit, kan de zekerheid van wat je nu hebt, ervoor zorgen dat je geen nieuwe keuzes maakt. Omdat je niet weet wat die nieuwe keuze met zich mee brengt. Het lijkt soms makkelijker om in de situatie te blijven waarin je je bevindt. “Ik weet tenminste wat ik heb.” Is een veelgehoorde verklaring van mensen die wel iets anders willen, maar er toch geen actie in ondernemen (ook prima als dat de keuze is).

 We kunnen voor onszelf ineens goed onderbouwen waarom je die keuze toch maar niet maakt.

Ook al weet je, dat je het liefst verandering wilt. De angst voor onzekerheid kan je in de weg staan in het realiseren van je doel. Vaak onbewust. Maar voor onszelf komen we vaak met logische verklaringen om niet in beweging te komen en te blijven bij wat bekend is.

Je hebt goede argumenten om:

-       niet het contact te zoeken met mensen die jou meer kunnen vertellen over het werk wat je leuk lijkt om te doen;

-       niet die persoon te bellen van wie je het telefoonnummer toegespeeld hebt gekregen van iemand die je

op weg wil helpen;

-       niet te investeren in een cursus op opleiding die jouw belangstelling heeft;

-       niet te investeren in hulp om te ontdekken wat je wilt gaan doen;

-       niet naar een netwerkevenement te gaan om nieuwe mensen te leren kennen;

 

Maar ondanks alle goede, logische argumenten die je hebt, zit je nog steeds met de wens om je situatie te veranderen. Het blijft toch knagen, dat alles blijft zoals het is als je geen andere keuzes maakt.

Je stelt iets uit wat onvermijdelijk is om verandering in gang te zetten: keuzes maken die dat oncomfortabele gevoel met zich meebrengen. Stappen maken zonder dat je weet hoe het uitpakt.

Het oncomfortabele gevoel geeft aan, dat als je een keuze maakt ondanks de onzekerheid die het met zich meebrengt, dat jij daarmee een stap verder bent.

En doordat je een stap vooruit maakt, creëer je voor jezelf weer nieuwe mogelijkheden en heb je weer nieuwe keuzes te maken. Je bent dan in beweging en brengt daarmee verandering op gang.

Dat oncomfortabele gevoel bij sommige keuzes, dat hoort erbij.

 

Er is niets mis mee, om ervoor te kiezen om alles te laten bij wat het is. Maar als je dat doet terwijl je wel graag verandering wilt, dan is het goed om je te realiseren, dat je toch een keer het oncomfortabele het hoofd wilt bieden. Ben je blij als jouw situatie over twee jaar hetzelfde is? Als het antwoord ‘nee’ is, waarom zou je nog langer wachten met nieuwe keuzes maken die spannend zijn?

Dat waar je naar op zoek bent in een nieuwe carrière, of dat nu rust, vrijheid, creativiteit, of voldoening is, dat vind je niet door spannende keuzes te vermijden.

Hoe lang blijf je uitstellen waar je naar op zoek bent?

Geen tips en inspiratie meer missen?

Wil je wekelijks tips, inspiratie en support in je mailbox ontvangen om je te helpen de stappen te zetten voor je carrière-switch? Geef je dan hier op voor de gratis e-zine.