De waarde van feedback bepaal je zelf

Krijg of ontvang je weleens feedback?

- van wie krijg je feedback?

- verbind je er keuzes en acties aan die je verder brengen?

Soms is goede feedback confronterend. Maar als je er de juiste keuzes en acties aan verbindt, kan dat een katalysator zijn voor het bereiken van je doelen.

In deze video deel ik met je wanneer feedback waardevol kan zijn en waarom het juist belangrijk is om er dan nieuwe keuzes aan te verbinden.

We kunnen feedback gevraagd en ongevraagd krijgen. En niet van iedereen is de feedback belangrijk voor jou.

Allereerst wil je vaststellen waar je naartoe wilt werken, welke doelen je wilt realiseren. En wat ervoor nodig is om dat te kunnen doen. De persoon die je vandaag bent gaat de toekomstige doelen niet realiseren zonder zichzelf verder te ontwikkelen.

Wie nieuwe resultaten wil, steekt tijd en energie in nieuwe keuzes en nieuwe acties. En dat is niet altijd even makkelijk.

Van wie heb je feedback nodig?


Als je weet wat je wilt bereiken, dan kun je het jezelf makkelijker maken om te doen wat nodig is, door je te omringen met mensen die dat stimuleren. Het zijn mensen die je steunen in wat je wilt doen en mensen die je kunnen helpen of inspireren om verder te komen in het ondernemen van de volgende stappen.

Het maakt niet uit wat je doet en hoe je het doet, er zijn altijd mensen die het niet met je eens zijn met je keuzes, die geen affiniteit hebben met wat je doet en die kritiek hebben op wat je doet. Je plannen aanpassen op alle feedback die je ontvangt, leidt niet tot het bereiken van wat je wilt. Maar je wilt wel open blijven staan voor waardevolle feedback.

Van wie is het waardevol?

Als je feedback ontvangt van iemand die heeft bereikt waar jij naartoe werkt en jou ook steunt in het realiseren van jouw doelen, dan kan dat waardevol zijn.

Of als iemand die jou goed kent, kritische vragen stelt met als gevolg dat je beter in staat bent om in de spiegel te kijken en keuzes te maken waardoor je vooruit gaat, geeft je ook iets waardevols.

Als je feedback krijgt van iemand die het belangrijker vindt om vast te houden aan de zekerheid van het onveranderd laten van de huidige situatie, dan schiet je daar niets mee op. Diegene zal je eerder voor gek verklaren, dat je keuzes maakt waarvan je niet weet wat het je gaat opleveren.


Vaak zijn het goedbedoelde adviezen die de status quo in stand houden en verandering tegengaan. In deze gevallen kun je vriendelijk bedanken voor de feedback.

Maar je hoeft er je plan niet voor aan te passen.

Goede feedback van de juiste persoon. En dan?

En dan ontvang je feedback. Eentje die confronterend is. Het is oncomfortabel en roept iets bij je op. Het liefst leg je het naast je neer en ga je door met wat je al deed. Blijf je je tijd en energie steken in activiteiten die wel bijdragen in wat je wilt, maar niet meer zoveel als eerst.

Want om weer een grote stap vooruit te komen, heb je weer keuzes te maken die je echt uit de comfortzone halen. De acties van de afgelopen tijd waren eerst ook buiten je comfortzone, maar inmiddels niet meer.

Dus voor nog meer groei, wordt weer groeipijn gepresenteerd. In de vorm van feedback.

Wat doe je ermee?

De feedback wordt pas echt waardevol als je er ook actie aan verbindt. Het gaat erom dat je door die feedback erkent wat je misschien al wist, maar dat je nu genoeg reden hebt om ermee aan de slag te gaan. Zodat je gaat doen wat nodig is om nóg verder te komen.

Mensen die jou goede feedback geven, geven je een kado. Die kun je ontvangen en op de plank leggen. Maar je kunt er ook echt gebruik van maken.

Leg jij het naast je neer, dan blijft alles zoals het is. Doe je er iets mee, ondanks het oncomfortabele, dan maak je een hele sprong vooruit richting je doel. En die sprong vooruit zorgt voor nieuwe kansen. Nieuwe kansen, nieuwe ervaringen, vooruitgang, verandering.

Als dat is wat je wilt, dan nodig ik je uit om goede feedback dankbaar te ontvangen en om te zetten in acties en nieuwe keuzes.

Deel je met me wat jij met feedback doet?

Geen tips en inspiratie meer missen?

Wil je wekelijks tips, inspiratie en support in je mailbox ontvangen om je te helpen de stappen te zetten voor je carrière-switch? Geef je dan hier op voor de gratis e-zine.