Herken jij een patroon?

Van de week had ik een gesprek met Tom. Een ondernemer die mij vertelde over de verschillende ideeën die hij had voor zijn bedrijf waaraan hij volop mee aan de slag was, maar waar hij ook op een gegeven moment mee stopte. Hij lichtte toe wat voor hem redenen waren om het niet voor te willen zetten. Het waren steeds legitieme redenen voor hem om te stoppen.

Weer een goed idee

Nu had hij weer een nieuw idee waar hij enthousiast over was. Maar, zo vertelde hij, zijn vrouw had hem gevraagd om het nu echt door te zetten. Ze vertelde hem, dat ze ziet hoe hij iedere keer aan iets begint, zonder het af te maken, door te zetten. Alsof het een patroon was.

Hij begreep dat ze dat dacht, maar was het er niet mee eens. Ze was namelijk niet op de hoogte van de ins en outs die hem tot zijn beslissingen brachten om ergens mee te stoppen. Anders zou ze het wel begrijpen.

 

De feedback was pijnlijk omdat er een kern van waarheid in zat

We praatten er wat meer over en hij begon in te zien, dat hij weliswaar tegenslagen of teleurstellingen had te verwerken, maar dat hij er niet genoeg aan deed om ermee om te gaan of er oplossingen voor te vinden. Hij gooide steeds de handdoek voortijdig in de ring.

 

De constatering van zijn vrouw accepteerde hij niet, omdat hij het pijnlijk vond. Pijnlijk omdat er een kern van waarheid in zat. Hij zag nu in, dat er wel degelijk een patroon is van snel opgeven, omdat hij elk obstakel zag als falen.

 

Obstakels als toetsen voor het ondernemerschap

Laat elk obstakel voor een ondernemer nou een kans voor groei zijn én een gegeven als je actie onderneemt om je doelen te realiseren. Een probleem, gemaakte fout of teleurstelling is als een soort toets waar je mee aan de slag moet om verder te komen in je ondernemerschap.

 

De vraag is of je de toets aangaat en of je aandacht besteedt aan datgene wat je verder brengt in je ontwikkeling als ondernemer. Of blijf je het wijten aan de omstandigheden en laat je je idee los?

 

Het zijn niet de omstandigheden die bepalend zijn voor je succes, maar hoe je ermee omgaat - Jim Rohn

Tom kan nu verwachten dat ook bij zijn nieuwe idee er een moment komt waarbij teleurstelling of een tegenslag, de neiging ontstaat om ook dit idee weer los te laten. Hij kan er nu mee aan de slag om ervoor te zorgen, dat hij het dan anders aanpakt en wél doorzet en zijn doelen kan gaan realiseren. Het zijn immers niet de omstandigheden die bepalend zijn voor je succes, maar hoe je ermee omgaat.

 

Wat gebeurt er met jouw voornemens en plannen?

Heb je ook ideeën en plannen voor je bedrijf waar je maar niet aan toe komt of waar je wel aan begint, maar steeds niet afmaakt? Je kunt dat doorbreken door het niet meer alleen aan te pakken. Wil je weten of ik je daarbij kan helpen?

 

Laat het me weten door me een bericht te sturen en dan gaan we met elkaar in gesprek.